ANTIČKA ISTORIJA IZAŠLA NA SVETLOST DANA: Sa dna jezera u blizini Rima izvučena relikvija iz doba Kaligule (VIDEO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

26. 06. 2023. u 21:49

DNO jezera Nemi u Kasteli Romani, nedaleko od Rima, skrivalo je istorijsko blago staro 2.000 godina.

АНТИЧКА ИСТОРИЈА ИЗАШЛА НА СВЕТЛОСТ ДАНА: Са дна језера у близини Рима извучена реликвија из доба Калигуле (ВИДЕО)

Arheološki institut

Naime, pripadnici opštinske civilne zaštite, zaduženi za čišćenje korita, došli su do izuzetnog otkrića - iz nataloženog mulja izvučen je relikt, mermerna glava, koja se povezuje sa legendarnim „brodom imperatora“ čuvenog rimskog cara Kaligule s početka prvog veka Nove ere.

Kaligulini čamci poznati kao „Carev brod“ bile se zapravo masovne plivajuće strukture koje su se koristile za zabavu, kao i prikaz njegove moći. Istorija ovih brodova obavijena je velom misterije, jer ih je potopio Kaligulin naslednik, Neron, verovatno iz političkih razloga.

Opštinska uprava mesta Nemi svesna je mogućnosti istorijskog i kulturnog značaja ovog pronalaska. Kontaktirani su arheolozi, istoričari, stručnjaci za kulturno nasleđe kako bi se pokrenula detaljna istraga i utvrdila autentičnost.

Kaligula je živeo od 10. godine pre Hrista do 54. posle Hrista, a vladao je od 21. januara 41 godine, do 13. oktobra 54 godine. Četvrti je rimski imperator i prvi rođen van teritorije Apeninskog poluostva, u gradu Lungudum, današnji Lion u Francuskoj. Dolazio je na jezero Nemi, gde je na dva broda sa ravnim brodskim koritom iskrcavao ornamente, statue, male hramove, mozaike, razne nadogradnje. Tu su se odvijali rituali posvećen njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!