SIJARTO ZABRINUT: Evropa se sve više približava katastrofi

Novosti online

26. 06. 2023. u 10:40

EVROPA se u svakom smislu približava katastrofi jer nije spremna da se odrekne ratne psihoze, izjavio je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

СИЈАРТО ЗАБРИНУТ: Европа се све више приближава катастрофи

FOTO: AP/Tanjug

- Evropa se sve više približava katastrofi – nažalost, u svakom smislu. Sada je moguće sprečiti još veću katastrofu i spasti hiljade života, ali zarad toga je neophodno osloboditi se vojne psihoze. Ali ja nemam iluzija da će se to dogoditi na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba Mađarska je bila dosledna u tome da ne šalje oružje Ukrajini, a više puta je isticala da sankcije uvedene Rusiji, pre svega one koje se odnose na tamošnje energente, štete upravo Evropi a ne Ruskoj Federaciji.

U martu 2022. mađarski parlament je doneo odluku o zabrani isporuke oružja Ukrajini. Sijarto je tada istakao da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive Mađari, a snabdevanje oružjem preko njene teritorije učinilo bi je legitimnim vojnim ciljem Ruske Federacije. 

Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za početak mirovnih pregovora, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)