VELIKO UPOZORENJE IZ DRŽAVE ČLANICE EU: Evropa ušla u opasnu spiralu zbog rata u Ukrajini

Novosti online

19. 06. 2023. u 22:13

EVROPSKA unija je dozvolila ozbiljne greške u pristupu konfliktu u Ukrajini i zbog toga je „ušla u opasnu spiralu“ sa nepredvidivim posledicama po bezbednost, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto na sesiji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ДРЖАВЕ ЧЛАНИЦЕ ЕУ: Европа ушла у опасну спиралу због рата у Украјини

Foto Tanjug/AP

- Rat u Ukrajini je počeo pre godinu i po dana i za to vreme Evropa nije mogla da ga okonča. Nije mogla da donese mir, rizik od eskalacije je veći nego ikada, a naša konkurentnost je na rekordno niskom nivou - rekao je Sijarto agenciji MTI.

Sijarto smatra da je Evropska unija dozvolila dve velike greške. Sa jedne strane se sve dublje uvukla u politiku sankcija, a sa druge strane nije odustala od rivalstva protiv Sjedinjenih Američkih Država ko će Ukrajini pružiti veću vojnu podršku. Istakao je da je kontinent ušao u izuzetno opasnu spiralu.

- Što se više oružja isporuči Ukrajini, to će duže trajati rat, a što duže bude trajao rat to će veći broj ljudi poginuti - pojasnio je ministar inostranih poslova Mađarske.

Potvrdio je da mađarska vlada kao i ranije smatra da je neophodno da se od suprotstavljenih strana traži hitan prekid vatre i brz početak mirovih pregovora u cilju rešavanja ukrajinskog konflikta. Sijarto je zaključio da Budimpešta namerava i dalje da se pridržava takve pozicije bez obzira na pritisak koji trpi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost