MOSKVA DOBRO OBAVEŠTENA Lavrentjev: Amerika jača svoj vojni kontingent na severoistoku Sirije

Novosti Onlajn

22. 06. 2023. u 10:22

MOSKVA ima podatke o tome da Sjedinjene Države jačaju svoj vojni kontingent na severoistoku Sirije, rekao je u intervjuu za Sputnjik specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

МОСКВА ДОБРО ОБАВЕШТЕНА Лаврентјев: Америка јача свој војни контингент на североистоку Сирије

Foto: Profimedia

On je naveo da Amerikanci jačaju snage i u Et Tanfu. Reč je o američkoj vojnoj bazi na jugu provincije Homs nedaleko od granice sa Irakom i Jordanom.

Američke specijalne službe nastavljaju da pripremaju ekstremističke i radikalne elemente u Siriji u svojim bazama za nove diverzije i terorističke napade na teritoriji te zemlje, dodao je on.

- To je možda povezano sa pokušajima da se destabilizuje situacija i da se u zemlji ponovo pokrene novi talas oružanih sukoba - ocenio je Lavrentjev.

Podsetimo, američke snage kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Dejr-ez-Zor, El-Haseke i Raka gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa u Siriji.

Zvanični Damask je ističe da američko prisustvo na njihovoj teritoriji predstavlja okupaciju s ciljem da se krade nafta.

Ruski zvaničnik je rekao i da Ženeva kao mesto zasedanja Ustavnog komiteta Sirije otpada, sa čime je saglasan i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Gejr Pedersen.

Prema rečima Lavrentjeva, ruska strana ne može da nastavi rad u Ženevi ne samo iz logističkih razloga, već i zbog sankcija protiv predstavnika ruskog Ministarstva odbrane.

Sledeći sastanak komiteta treba organizovati na nekom neutralnom mestu ili da se obezbede garancije za sve delegacije, dodao je Lavrentjev.

Poslednji put Ustavni komitet Sirije je zasedao početkom juna prošle godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)