UPOZORAVAO JE ZBOG PODMORNICE PRE PET GODINA: Tvrdio da "Titan" ima opasan nedostatak, dali mu otkaz

Novosti online

21. 06. 2023. u 13:49

STRUČNjAK za podmornice koji je radio za Oušn gejt, kompaniju čija je podmornica nestala, upozorio je na potencijalne probleme sa bezbednošću plovila još 2018. godine, prema dokumentima američkog suda.

УПОЗОРАВАО ЈЕ ЗБОГ ПОДМОРНИЦЕ ПРЕ ПЕТ ГОДИНА: Тврдио да Титан има опасан недостатак, дали му отказ

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dejvid Lokridž se preselio iz Škotske u državu Vašington da bi radio za kompaniju. U intervjuu za Bi-Bi-Si 2017. godine, on je izrazio svoje oduševljenje misijom.

Ali manje od godinu dana kasnije, upozorio je svoje šefove da nedostaci u karbonskom trupu "Titana" mogu ostati neotkriveni bez rigoroznijeg testiranja i pozvao je kompaniju da brod sertifikuje od strane spoljne agencije.

Rekao je da su njegova verbalna upozorenja ignorisana sve dok nije napisao izveštaj, nakon čega je pozvan na sastanak sa nekoliko rukovodilaca kompanije, uključujući izvršnog direktora Oušn gejta Stoktona Raša, koji se nalazi na nestaloj podmornici.

Oušn gejt je odgovorio na njegove kritike otpuštanjem.

Kompanija ga je potom tužila zbog odavanja poverljivih informacija, a stručnjak za podmornice podneo je protivtužbu za nepravedno otpuštanje. Kasnije su se nagodili.

U sudskim dokumentima, kako prenosi Bi-Bi-Si, može se pročitati da je Lokridž tvrdio da je deo Titana sertifikovan samo do dubine od 1.300 metara. Olupina Titanika se nalazi 3.800 metara ispod površine okeana.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)