POLITIKO: "Francuska pokušava da ograniči Zakon o slobodi medija u Evropskoj uniji"

Đ.G.

21. 06. 2023. u 10:17

FRANCUSKA nastoji da uvede izuzeća medija za nacionalnu bezbednost u evropski Zakon o slobodi medija, o kojem se trenutno raspravlja, izvestio je Politiko u sredu.

ПОЛИТИКО: Француска покушава да ограничи Закон о слободи медија у Европској унији

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Iza kulisa, Francuska čini poslednje napore da potkopa Zakon... Francuska želi da uvede opšte izuzeće od celokupnog Zakona o slobodi medija iz razloga 'nacionalne bezbednosti'  - piše publikacija, pozivajući se na bliske zvaničnike.

Na razgovore o toj temi i dokumentima, pod pritiskom francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova i obaveštajnih službi, Pariz se zalaže za proširenje izuzetaka koji bi vladinim službama omogućili da instaliraju špijunski softver na uređaje novinara, napominje list, pozivajući se na diplomate.

Ranije je francuski Senat odobrio daljinsko prisluškivanje i uključivanje kamera elektronskih uređaja ukoliko se njihovi vlasnici sumnjiče da su počinili teška krivična dela.

Zakon EU o slobodi medija EU, o kome se raspravlja, ima za cilj da obezbedi pluralizam i nezavisnost medija i da obuzda svaki pokušaj vladinih agencija da se mešaju u rad novinara.

U nizu evropskih zemalja prošle godine izbio je skandal u vezi sa prisluškivanjem specijalnih službi građana uz pomoć špijunskog softvera Pegasus. Ovaj program, koji je razvila izraelska kompanija NSO Grup, prodaje se samo državama i koristi se za špijuniranje pojedinaca za koje se sumnja da su povezani sa podzemljem i terorističkim organizacijama. Pegasus omogućava ne samo presretanje razgovora preko mobilnih komunikacija, već omogućava i pristup informacijama koje se čuvaju na telefonima, pa čak i njihovim kamerama i mikrofonima, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)