ŠTA SU SE DOGOVORILI MAKRON I MELONI? Evo na kom planu Italija i Francuska nastavljaju zajedno

Novosti online

20. 06. 2023. u 23:35

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni i francuski predsednik Emanuel Makron prevazišli su danas spor između dve zemalje tokom sastanka na kojem su se, po svemu sudeći, složili o svim temama, od vojne podrške Ukrajini do potrebe za usporavanjem migracija preko Mediterana, javlja AP.

ШТА СУ СЕ ДОГОВОРИЛИ МАКРОН И МЕЛОНИ? Ево на ком плану Италија и Француска настављају заједно

Foto: Profimedia

Poseta italijanske premijerke Francuskoj i srdačno rukovanje sa Makronom usledili su nekoliko nedelja nakon što je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani naglo otkazao posetu Parizu u znak protesta povodom kritike francuskog ministra unutrašnjih poslova o pristupu Italije problemu migracije.

Prošlonedeljni brodolom migranata u Mediteranu nadomak obala Grčke, jedan od nasmrtonosnijih do sada, podstakao je EU na preduzimanje hitnih napora na poboljšanju imigracione politike i kriterijuma za odobravanje azila u zemljama 27-članog bloka, dodaje AP.

Posle razgovora sa Meloni u Jelisejskoj palati, Makron je pohvalio "dobar rad i koordinaciju između dve zemlje" u izazovima koje nameće problem migracije, uključujući i "bolju saradnju sa zemljama porekla i tranzita".

Meloni je opisala Italiju i Francusku kao "dve međusobno povezane zemlje, dve važne i ključne nacije". Prema njenim rečima, Italija i Francuska moraju da vode dijalog jer imaju mnogo zajedničkih interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove