KAKO JE OVA ZEMLJA POSTALA PUTINOVA TVRĐAVA U EVROPI: Usavršili umetnost "sedenja na dve stolice"

Novosti onlajn

19. 06. 2023. u 08:31

DOK Austrija nije bila jedina zemlja koja je željno prigrlila Rusiju uoči Putinovog sveobuhvatnog napada prošle godine, nijedna članica EU nije imala više poteškoća u odvajanju od nje. Politiko piše da Mađarska to ni ne pokušava.

КАКО ЈЕ ОВА ЗЕМЉА ПОСТАЛА ПУТИНОВА ТВРЂАВА У ЕВРОПИ: Усавршили уметност седења на две столице

Foto: Tanjug

Iako je Austrija podržala Ukrajinu poslavši joj humanitarnu pomoć, primanjem izbeglica, podržavanjem sankcija EU protiv Rusije i javnim kritikovanjem Putina zbog kršenja međunarodnih normi, iza kulisa komercijalne veze između dve zemlje ostaju čvrsto netaknute, posebno u oblastima energetike i finansija.

Bilo je to teško balansirati. Kada je austrijski kancelar Karl Nehamer odlučio u aprilu prošle godine da bude prvi evropski lider koji će posetiti Moskvu nakon početka invazije i sastati se sa Putinom, on je to pokušao da proda kao misiju mira i svoju svečanu dužnost. Iako je malo detalja bilo poznato o razgovoru koji je Nehamer nazvao "teškim i iskrenim", skeptici su primetili da je ruski gas u Austriju nastavio da teče, u suprotnosti sa Nemačkom, kojoj je prekinut, piše Politiko.

Zapadni austrijski partneri dugo su tolerisali njen odnos sa Rusijom, ali je rat u Ukrajini podigao uloge, i Beč se iznenada našao pod pritiskom sa svih strana. Kritičari sa obe strane Atlantika kažu da austrijsko prihvatanje "vojne neutralnosti" i ono što mnogi vide kao njen pristup krizi u sredini odaje duboko ukorenjeni cinizam među elitama u zemlji u njihovim odnosima sa Rusijom i predstavlja značajnu pretnju evropskom jedinstvu oko Ukrajine.

- Austrija je zasigurno meka (EU) podloga u pogledu Rusije - rekao je jedan visoki zvaničnik Komisije, ukazujući na ono što je ta osoba opisala kao uspešnu infiltraciju Moskve u establišment zemlje tokom godina.

Rusija je ostala drugi najveći investitor u Austriji nakon Nemačke (pozicija koju drži od 2014. godine), a strana direktna ulaganja dostigla su 25 milijardi evra krajem prošle godine, ili 13 posto ukupno. Poređenja radi, investicije SAD u Austriji iznose 13 milijardi evra, dok su investicije u susednoj Italiji oko 11 milijardi evra.

U međuvremenu, mnoge od stotinu austrijskih kompanija koje su investirale u Rusiju u proteklim godinama ostaju tamo aktivne. Skoro dve trećine od 65 austrijskih kompanija u Rusiji u istraživanju ekonomske škole u Kijevu planiraju da ostanu, na primer, znatno iznad proseka za sve zemlje od 40 odsto.

Naftni i gasni konglomerat OMV, najveća austrijska kompanija, ostaje glavni igrač u ruskom energetskom sektoru. Raiffeisen Bank International u austrijskom vlasništvu je najveći strani kreditor aktivan u Rusiji i stub finansijskog sistema zemlje. Čak i Red Bul iz Salcburga nastavlja da prodaje svoja energetska pića u Rusiji.

Istočni vetrovi

Sve donedavno, lideri zemlje su uglavnom uspevali da se suprotstave međunarodnom nadzoru svojih ruskih veza sa dobro izoštrenom formulom diverzije, zamagljivanja i maštarije, a sve je isporučeno i sa osmehom i sa teškim mrljama sirupastog bečkog šarma.

- Mi smo mala, neutralna zemlja i uvek smo pokušavali da budemo mesto za dijalog i pronađemo zajednički jezik sa svim zemljama sveta - rekao je bivši kancelar Kurc nedavno za švajcarski Blick. Njegovi česti sastanci sa Putinom dok je bio na funkciji podigli su obrve čak i u Austriji.

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu