RAT U UKRAJINI: Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine

Novosti online

19. 06. 2023. u 07:25 >> 21:21

RAT u Ukrajini danas je ušao u 481. dan. Najžešće borbe vodile su se juče za selo Pjatihatka u pravcu Zaporožja. Dok ukrajinska strana tvrdi da je zauzela ovo mesto iza utvrđenih ruskih položaja, ruski izvori navode da je nakon zauzimanja ispaljeno više desetina termobaričnih raketa iz TOS-ova na selo, i da su protivnicima naneti strašni gubici.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјина ће добити борбене авионе Ф-16 најкасније око Нове године

Foto: Jutjub/lazzaric92

Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine

Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov

- To će biti simbolično. Prošle godine za Božić i Novu godinu snimio sam obraćanje Deda Mrazu u kojem sam zatražio pomoć za deci Ukrajine, kako bi mogla da uče, idu u škole i vrtiće. Od Deda Mraza sam tražio određene stvari: artiljeriju, granate, tenkove, itd - rekao je Reznikov.

Blinken: Kina je uverila SAD da neće slati smrtonosnu tehnologiju Rusiji

Kina je uverila da nije i da neće poslati smrtonosnu tehnologiju Rusiji, ali su Sjedinjene Države i dalje zabrinute da bi kineske kompanije to mogle da urade, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ono oko čega smo stalno zabrinuti su kineske kompanije koje mogu Rusiji da obezbede tehnologiju koju ona koristi za agresiju na Ukrajinu. Zamolili smo kinesku vladu da pazi na takve aktivnosti - rekao je Blinken.

Stoltenberg: Nećemo pozvati Ukrajinu u NATO na samitu u Viljnjusu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da lideri Severoatlanske alijanse neće zvanično pozvati Ukrajinu da postane njihov član, na samitu u litvanskom Viljnjusu 11. i 12. jula.

- Na samitu u Vilnjusu, ali i tokom priprema samita, nećemo razgovarati o zvaničnom pozivu - rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, preneo je Rojters.

On je dodao da će lideri razgovarati o tome kako približiti Ukrajinu ka članstvu u NATO.

Generalni sekretar je upozorio da je protiv prihvatanja statusa zamrznutog koflikta u Ukrajini.

- Želimo kraj rata, ali mir ne može značiti zamrzavanje konflikta i prihvatanje sporazuma koji diktira Rusija - kazao je Stoltenberg.

Aksjonov: Krim napadnut dronovima

Sergej Aksjonov, predsednik Krima, rekao je da je sinoć ukrajinska vojska poluostrvo napala dronom.

Bespilotne letelice su navodno letele na malim visinama, a ruska protivvazdušna odbrana je bila aktivna, kaže Aksjonov.

Lavrov: Zapad pokušava da potkopa izbore u Rusiji

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је Запад да покушава да поткопа стабилност руске унутрашње политике уочи председничких избора следеће године.

Foto: Profimedia

 

Izbori bi trebalo da budu održani u martu sledeće godine, a inauguracija pobednika dva meseca kasnije, u maju.

Ukrajinci objavili iz Pjatihatke

Objavljen je snimak na kom se navodno vide ukrajinske snage u Pjatihatki, selu za koje tvrde da su zauzeli juče. 

Britansko MO: Rusi premeštaju snage ka Zaporožju i Bahmutu

U proteklih 10 dana, Rusija je počela premeštanje snaga sa istočne obale reke Dnjepar da bi ojačala sektore Zaporožja i Bahmut, saopštilo je 19. juna Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Moskva verovatno veruje da je napad na reku Dnjepar manje verovatan nakon poplave izazvane uništenjem brane Kahovka 6. juna, piše ministarstvo.

Prema izveštaju, preraspoređivanje verovatno uključuje delove Grupe snaga Dnjepar, uključujući hiljade vojnika iz 34. odvojene motorizovane brigade, vazdušno-desantnih snaga (VDV) i jedinica pomorske pešadije.

Teške borbe se vode u Zaporoškoj oblasti i oko Bahmuta u okviru ukrajinske kontraofanzive.

Ruski guverner: Sedmoro povređenih u ukrajinskom granatiranju

Sedam civila, među kojima i jedno dete, povređeni su tokom noći u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj oblasti Belgorod na granici sa Ukrajinom, saopštio je danas guverner pokrajine.

Oštećeno je pet višespratnica i četiri kuće, a jedna zgrada se zapalila, napisao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacionoj platformi Telegram.

Čehov: Naneti teški gubici ukrajinskim jedinicama

Rusi tvrde da su ukrajinske jedincie koje su pokušale da napreduju u pravcu Južnodonjecka kod sela Novodonjeck izgubile više od polovine svojih vojnika.

To je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti izjavio potpukovnik Oleg Čehov, šef pres-centra grupe trupa Vostok.

- U pravcu Južnodonjecka, jedinice grupe snaga Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su gubitke neprijatelju koji je pokušavao da izvede ofanzivna dejstva - rekao je ruski oficir.

On tvrdi da su ruske motorizovane jedinice osujetile dva neprijateljska napada u rejonu Novodonjecka i da su uništena borbena oklopna vozila i više od polovine ljudstva koje je napredovalo.

IPR: Ukrajinci preispituju taktiku?

Američka analitička kuća "Institut za proučavanje rata" citirala je šefa Obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije pukovnika Marga Grosberga koji je 16. juna rekao da "nećemo videti ofanzivne operacije Ukrajine u narednih sedam dana".

Vol strit džurnal je 17. juna slično izvestio da su ukrajinske snage "uglavnom zaustavile svoje napredovanje poslednjih dana" dok ukrajinska komanda preispituje taktiku.

Ovi izveštaji su u skladu sa nedavnim zapažanjima IPR o razmerama i pristupu lokalizovanih ukrajinskih kontranapada u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici, poput zamenice ministra odbrane Hane Malijar, potvrdili su da su kontraofanzivne operacije u toku. Vojnici 81. i 57. brigade rekli su Kijev Independentu da su ukrajinske snage u pokretu i da polako napreduju u Donjeckoj oblasti.

Eksplozije u Odesi

Tokom noći je nekoliko eksplozija odjeknulo u Odesi.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je ranije upozorilo na vazdušnu opasnost.

Dejstvo ruskog "tornada"

Vagner tražio F-35 od Politika

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin sarkastično je zatražio od američkog portala Politiko pomoć u opremanju njegove privatne vojske borbenim avionima F-35.

Politiko se obratio Prigožinu za komentar u vezi sa municijom koju koriste vagnerovci, a koja je navodno nabavljena od jedne američke kompanije.

Kao odgovor, američki novinari su dobili glasovnu poruku u kojoj je vođa privatne vojske tražio pomoć u nabavci borbenih aviona, američkih snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača mina.

- Molim vas da razgovarate sa svojim kontaktima kako bismo mogli da nabavimo tu opremu. Imam još jedan zahtev za vas, nabavite F-35. Kao što smo ranije razgovarali, zalihe treba da se kupe preko Novog Zelanda. Možda će biti neophodno da dopunimo gorivo na Havajima, ali ja zapravo ne vidim problem - rekao je Prigožin u glasovnoj poruci Politiku.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)