RAT U UKRAJINI: Bitka kod Orehova - Sudar ruskih i tenkova VSU; TOS-1A destvuje kod Avdejevke (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

17. 06. 2023. u 07:08 >> 02:16

RAT u Ukrajini – 479. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка код Орехова - Судар руских и тенкова ВСУ;  ТОС-1А дествује код Авдејевке (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Avdejevski pravac – rad TOS-1A „Solncenpek“ (VIDEO)

Na Avdejevskom delu fronta po ukrajinskim pozicijama dejstvovao je teški višecevni bacač TOS-1A Solcenpek. Na vido materijali su prikazane eksplozije termobaričnih projektila ispaljenih iz ovog višecevnog bacača raketa.

Napad na Orehovskom frontu: Tenkovska bitka

Ruski tenkisti su ušli u bitku i uništili 3 neprijateljska tenka za 20 minuta.

VSU je zbog ruskih tenkova ponovo izvršio daljinsko miniranje uz pomoć MLRS-a kako bi novim oklopnim vozilima otežao pristup bojnom polju.

Foto: Ruptly

U toku je pregrupisavanje Oružanih snaga Ukrajine nakon pretrpljenih gubitaka, artiljerija radi sa obe strane.

 

Novi sistem za daljinsko miniranje (VIDEO)

Inženjeri "Otvažnih" demonstrirali su još jedan mobilni sistem za miniranje.

Majstori grupacije „Centar“ dizajnirali su ovaj sistem na bazi oklopnog transportera za operativno miniranje velikih površina terena u slučaju prodora neprijatelja.

 

Bitka u Zaporožju ne jenjava

Ukrajinske formacije nastavljaju sa pokušajima ofanzive na sektoru Orehovskog: posle dugih borbi, ruske jedinice su se organizovano povukle iz Pjatihatki jugoistočno od Kamenskog, nakon čega su borbe nastavljene na periferiji naselja.

Masovni artiljerijski udari se nanose na koncentracije snaga VSU, a aktivno radi i vojna avijacija.

Prema nekim izveštajima, nenadoknadivi gubici neprijatelja su najmanje 400 ljudi i duplo više ranjenih.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine ponovo su nanele udare na frontova naselja Brjanske, Kurske, Belgorodske i Hersonske oblasti, kao i DNR: oštećeni su stambeni objekti i infrastruktura. Jedna osoba je poginula, a tri su povređene, među kojima i dete.

Foto Tanjug/AP

Peskov: Kijevski suverenitet je aptraktan koncept, dominira diktat SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Ukrajina nema suverenitet, već da sve radi po diktatu Sjedinjenih Američkih Država.

-Ukrajinski suverenitet je veoma apstraktan koncept, rekao je Peskov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Dodao je da Ukrajina "nema ni volje, ni želje, ni mogućnosti" da iznese bilo kakav suvereni stav.

-Ukrajini se iz Vašingtona diktira šta da radi, naveo je Peskov.

On je dodao da je to "sasvim očigledna i razumljiva činjenica".

 

Granatirani gradovi u DNR

Ukrajinske snage gađale su Jasinovatu i Makejevsku. Jedna osoba je poginula, a jedna ranjena.

Na Gorlovku je ispaljeno 15 projektila sa ukrajinske strane.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP


 

Teške borbe u Zaporožje

Ratni izveštač Andrij Rudenko rekao je da se u Zaporoškoj oblasti vode teške borbe sa jedinicama Oružanih snaga Ukrajine (VSU).

-Zaporožje – vode se teške borbe. 70. i 291. puk susreću neprijateljske tenkove i pešadiju. Naša artiljerija i avijacija rade bez prestanka, citira Sputnjik radio reči vojnog dopisnika.

Foto Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Rusije je u subotu, 17. juna, saopštilo da su odbijena tri napada jedinica ukrajinske vojske u rejonu Vremevskog izbočina u Zaporožju.

Vojni resor je takođe dodao da su ruski vojni saperi eliminisali uporište Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć zarobljenog oklopnog transportera kamikaze.

Lavrov: Predstavnici Afrike imaju razumevanje za rešavanje uktajinske krize

Predstavnici Afričke unije su pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova posle sastanka sedam afričkih lidera sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

-Glavni zaključak današnjih razgovora je da su naši partneri iz Afričke unije pokazali razumevanje istinskih razloga za izbijanje te krize, a koje su stvoreni naporima Zapada, kao i razumevanje da je za izlazak iz ove situacije potrebno razrešiti te uzroke, specijalnim konkretnim potezima otkloniti uzroke koji su podrivali i podrivaju dugi niz godina bezbednost na evropskom kontinentu, rekao je Lavrov.

VSU u novom napadu kod Orehova

Ukrajinske oružane snage su pokrenule novu ofanzivu na Zaporoškom frontu: pod okriljem dimnih zavesa, Oružane snage Ukrajine krenule su u napad kod Orehova.

Ukrajinski militanti su digli su dimnu zavesu da prikriju kretanje trupa, a zatim su počeli artiljerijsku pripremu, granatirajući ruske položaje.

Foto Tanjug/AP

Upravo su započeli nove ofanzivne operacije u pravcu Orehovskoe na istoj liniji na liniji Rabotino-Verbovoje.

Pešadija i oklopna vozila kreću napred.

Borci 291. i 70. puka, specijalci, artiljerci i mobilisani momci iz Moskve i Moskovske oblasti ponovo se susreću sa neprijateljem.


 

VSU: Odbijen ruski napad kod Kupjanska

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je večeras da su ruske snage pokušale da napreduju ka gradovima Kupjansk, Liman, Adijivka, Marinka i Šahtjorsk na istoku i jugoistoku Ukrajine, ali da nisu uspele u tome.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska vojska je izvestila o 22 sukoba u ovim oblastima.

Generalštab je dodao da su u prethodna 24 sata ruske snage gađale ukrajinsku teritoriju 37 puta iz vazduha, kao i da su pokrenule 19 napada višecevnim raketnim bacačima, preneo je Kijev independent.

Danska: Kijevu vojni avioni F-16 samo ukoliko to dozvole SAD

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen rekao je danas da bi Danska mogla da donira Ukrajini borbene avione, ali samo ukoliko SAD daju zeleno svetlo, objavio je danski Radio4.

-Ukrajini su potrebni avioni, više nego ikad, ako žele da dobiju bitku. Ovo takođe važi i za danske F-16 borbene avione", rekao je Poulsen, preneo je "Kijev independent".

Foto: Profimedia/Ilustracija

Danska ima 43 aviona F-16, od čega je 30 aktivno, ali se flota menja modernijim avionima F-35.

Poulsen je 15. juna rekao za kanal TV2 da će ukrajinski piloti moći da se obučavaju za pilotiranje na F-16 u Danskoj.

On je objasnio da će, prema zajedničkom planu sa Holandijom, ukrajinski piloti dobiti obuku u danskoj vazduhoplovnoj bazi Skredstrup na jugu poluostrva Jitland.

Orehovski front

Oružane snage Ukrajine nastavljaju jurišno - ofanzivne operacije u pravcu Orehovskog u blizini naselja Rabotino-Vrba.

Ruska artiljerija blisko sarađuje, VSU ima gubitke među pešadijom i tenkovima strane proizvodnje.

U naselju Pjatihatki nastavljaju se borbe, VSU tamo baca rezerve. Ruska avijacija radi.

Foto Tanjug/AP

 

Konašenkov saopštio najnovije informacije

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov je saopštio na današnjem obraćanju najnovije informacije sa fronta.

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja na jedan od centara za donošenje odluka ukrajinske vojske. Cilj napada je ostvaren, a naznačeni objekat je uništen.

U toku proteklog dana ukrajinska vojska je pokušala da izvede ofanzivu u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu.

U donjeckom pravcu aktivnim dejstvima „Južne“ grupe snaga uspešno je odbijeno sedam napada Kijeva. Tokom borbi je likvidirano do 340 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila, kao i dve haubice D-30.

U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, a ukupni gubici ukrajinske vojske za dan broje preko 235 vojnika.

U krasnolimanskom pravcu likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dve haubice „gvozdika“, haubice D-20 i D-30.

U hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 40 vojnika.

U LNR je sprečeno delovanje diverzantske izviđačke grupe ukrajinske vojske.

U kupjanskom pravcu likvidirana je ukrajinska diverzantska izviđačka grupa. Ukupno je likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dve haubice D-30.

U DNR je uništen radar za otkrivanje i navođenje meta PVO sistema S-300.

U području isturenog položaja Vremevsko odbijena su tri napada. Likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika, dva tenka i dva borbena vozila pešadije.

Lovačka avijacija ruskih snaga oborila je helikopter Mi-24 ukrajinske vojske u području Kramatorska u DNR.

U DNR i Hersonskoj oblasti uništena su dva radara za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18

U DNR je uništen komandno-izviđački punkt bataljona ukrajinske 95. jurišne brigade.

Afrički mirovni plan podrazumeva i neprekidne isporuke žita i đubriva

Plan za rešavanje ukrajinskog sukoba koji su predložile afričke zemlje, koji se sastoji iz 10 tačaka, sadrži i poziv da se obezbede neprekidne isporuke žita i đubriva, prenosi agencija „RBK Ukrajina“.

Mirovna misija, u čijem su sastavu lideri nekoliko afričkih zemalja, iznela je tokom pregovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu niz predloga za rešavanje ukrajinske krize.

Prema navodima agencije „RBK-Ukrajina“, plan pored rešavanja sukoba mirnim putem, početka pregovora i deeskalacije, podrazumeva i obezbeđivanje neprekidnih isporuka žita i đubriva, humanitarnu podršku ugroženim civilima, osiguranje suvereniteta država i naroda, garancije bezbednosti, razmenu zarobljenika, posleratnu obnovu i bližu saradnju sa zemljama Afrike.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramaposa je izjavio da afričke zemlje žele da se što pre okonča ukrajinski sukob i dodao da su zemlje koje su u njega umešane dužne da što pre počnu da rade na postizanju deeskalacije.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda.

Peskov: Uspostavljanje i površina bezbednosne zone zavisi od ukrajinskog oružja

Obim bezbednosne zone ili koridora u Ukrajini zavisiće od dometa ukrajinskog naoružanja, od kojeg bi trebalo da bude zaštićena ruska teritorija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovo zavisi od toga koje vrste naoružanja koristi Ukrajina. Što su borbene karakteristike naoružanja u Ukrajini veće, ovo rastojanje bi trebalo da bude veće. Glavni cilj je jasan: da se osigura da se s tim oružjem ne ciljaju građani Rusije - rekao je Peskov, prenosi TASS. Na pitanje da li postoji rok za stvaranje takve bezbednosne zone, portparol Kremlja je rekao da taj proces zapravo traje "oko godinu i po". Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na sastanku sa ratnim dopisnicima 13. juna da bi Moskva mogla da razmotri pitanje stvaranja bezbednosne zone na tlu Ukrajine ako se granatiranje ruskih regiona nastavi.

Šef krimskog parlamenta: Cilj ukrajinske ofanzive su pregovori pod uslovima SAD

Cilj ukrajinske kontraofanzive jeste težnja da se postignu pregovori s Rusijom pod uslovima SAD, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

- Glavno što žele da postignu kontraofanzivom jeste da formiraju povoljnije uslove za pregovore s Rusjom, kako bi se oni vodili pod uslovima SAD. Reč je upravo o tome, a ne o nekakvom oslobođenju Krima ili Donbasa, oni objektivno nemaju snagu za to“, rekao je Konstantinov za Sputnjik.

Ukrajinska ofanziva u južnodonjeckom, orehovskom i vasiljevskom pravcu Zaporoškog fronta, kao i u pravcu Artjomovska, počela je 4. juna, a glavni udar Oružanih snaga Ukrajine usredsređen je na Zaporoški front.

Kijev ni na jednom delu fronta nije uspeo da dostigne postavljene zadatke, konstatovao je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik. 

Ukrajinski dronovi pokušali da napadnu naftovod "Družba" u Brjanskoj oblasti

Gubernator Brjanske oblasti u Rusiji Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas ruske snage PVO odbile ukrajinski napad dronovima na rafineriju nafte „Družba“ u Brjansku.

Uništena su tri drona avionskog tipa.

Serija eksplozija u Zaporožju

U gradu Zaporožju koji je privremeno pod kontrolom ukrajinskih snaga, odjeknule su dve serije eksplozija – ruska vojska je gađala vojne i infrastrukturne objekte koji se koriste za borbena dejstva, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je dodao, ukrajinske snage su noćas naglo povećale aktivnost ofanzivnih dejstava u zaporoškom pravcu, uvodeći u borbe nove rezerve. Međutim, ruske snage drže odbranu.

Američki analitičar otkrio šta će biti s lovcima F-16 u Ukrajini

Ako Zapad isporuči Ukrajini lovce F-16, ruska avijacija će ih uništiti za jednu noć, izjavio je u intervjuu za Skaj njuz vojni analitičar Šon Bel.

Prema njegovom mišljenju, Kijevu su potrebne savremene vojno-vazduhoplovne snage, a ne „eskadrile polovnih aviona“ koji ne mogu da se suprotstave savremenim i neprimetnim ruskim lovcma.

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije bi mogle da unište mali broj zastarelih lovaca F-16, samim tim razorivši vojno-vazduhoplovni potencijal Ukrajine za jednu noć i oduševivši rusku vojsku - naveo je analitičar.

Više od 4.000 remontovanih artiljerijskih uređaja upućeno u zonu SVO

Više od 4.000 remontovanih i serviranih artiljerijskih uređaja upućeno je u zonu specijalne operacije iz baze u Omskoj oblast, koju je jutros obišao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Iz baze će uskoro na front biti upućeno još 700 artiljerijskih sistema, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Eksplozije odjeknule u Hersonu

U Hersonu su tokom noći odjeknule eksplozije, preneli su ukrajinski mediji. Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, sada je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Zaharova: Mirovni predlozi nekih zemalja o Ukrajini bi mogli da funkcionišu

Mirovne inicijative za rešavanje ukrajinskog sukoba koje su predložile različite zemlje sadrže ideje koje bi mogle da funkcionišu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ponavljam da smo zahvalni svakoj zemlji, svakoj državi ili svakoj javnoj ličnosti, jer su mnoge inicijative lično predlagali istaknuti ličnosti, zahvalni smo svima koji govore o miru, koji govore o mirnom rešenju i koji žele da budu od koristi po ovom pitanju - rekla je Zaharova u intervjuu za TASS na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2023. SPIEF.

FOTO: AP/Tanjug

U Nikolajevu uništeno 80 jedinica ukrajinske tehnike

Zahvaljujući signalima dobijenim od subverzivnih grupa u Nikolajevu ruska vojska uništila je tokom noći više od 80 jedinica ukrajinske vojne tehnike, izjavio je koordinator pokreta koji se protivi delovanju ukrajinskih vlasti Sergej Lebedev.

On je dodao da Kijev sada vozila prebacuje preko Odese i Zaporožja.

Prema rečima Lebedeva, žitelji Nikolajeva prenose da seu u fabrici tenkova nastavlja rad na dopunskom opremanju tenkova „leopard“, koji potom idu na front.

Odbijeni napadi ukrajinskih jurišnih odreda kod Artjomovska

Odredi vojne grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije odbili su napade ukrajinskih jurišnih grupa kod Razdolovke, Veselog, Jakovljevke, Berhovke i Jagodnog, na području Artjomovska, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra južne grupacije Vadim Astafjev.

Državna duma pozvala Bajdena da dođe na Krim radi lečenja

Poslanik Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet pozvao je američkog predsednika Džoa Bajdena da dođe na Krim na lečenje.

- Mislim da se Bajden jednostavno ruga u Sjedinjenim Državama. Ozbiljno smo zabrinuti za njega. Siguran sam da je agresija nagomilana u njemu povezana sa hroničnom slabošću, koja se jasno odražava na TV ekranima, ma kako američki propagandisti pokušavali da Bajden može da dođe na Krim da se leči. Tu je čist vazduh, savremena medicinska oprema i neki od najboljih lekara u Rusiji - rekao je Šeremet za RIA Novosti.

Šojgu postavio zadatak da se proizvede više tenkova i sistema za bacanje plamena

Ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom inspekcije u preduzeću odbrambene industrije u Omskoj oblasti ukazao na striktno poštovanje rasporeda za sprovođenje državnog odbrambenog naloga i postavio zadatak povećanja proizvodnje tenkova i teških bacačkih sistema za specijalne operacije zadataka, saopštio je vojni resor, pišu RIA novosti. 

- Ministar odbrane Ruske Federacije ukazao je rukovodstvu preduzeća na striktno poštovanje rasporeda za realizaciju državnog odbrambenog naloga i postavio zadatak da nastavi sa širenjem proizvodnih kapaciteta za proizvodnju tenkova i teških sistema za bacanje plamena. za potrebe ruskih trupa koje izvršavaju zadatke specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju.

Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. On je dodao da Vašington ne vidi razlog zbog kojeg bi menjao svoju nuklearnu politiku, prenosi Rojters. Blinken je to rekao na konferenciji za novinare sa singapurskom ministarkom spoljnih poslova Vivijanom Balakrišnan u Stejt departmentu, komentarišući današnju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje, ali da trenutno nema potrebe za tim.

On je naveo da administracija predsednika Džozefa Bajdena pomno prati situaciju između Rusije i Belorusije nakon što je predsednik Vladimir Putin danas izjavio da je Moskva rasporedila taktičko nuklearno oružje u susednu zemlju.

Kako je dodao, SAD su i dalje posvećene odbrani "svakog centimetra" teritorije NATO, preneo je Si-En-En.

- A što se tiče same Belorusije, ovo je samo još jedan primer (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka koji donosi neodgovorne, provokativne odluke da ustupi kontrolu nad suverenitetom Belorusije protiv volje beloruskog naroda - rekao je Blinken.

U izjavi tokom ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, Putin je naveo da je stiglo taktičko nuklearno oružje koje će biti uskladišteno u Belorusiji. Njegovi komentari usledili su nakon što je ruska državna novinska agencija TASS izvestila da je glavni istražni organ zemlje otvorio kancelariju u Belorusiji u vezi sa isporukom nuklearnog oružja. Ruski predsednik je, takođe, oštro kritikovao NATO i upozorio da postoji „ozbiljna opasnost od daljeg uvlačenja“ alijanse u vojni sukob isporukom vojnog naoružanja Ukrajini. Ranije ove nedelje, beloruski predsednik Lukašenko rekao je da je njegova zemlja spremna da preuzme taktičko nuklearno oružje od Rusije, napominjući da je takvo oružje potrebno u cilju odvraćanja od agresije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave