ANALIZA OBJEKTA SA AMERIKOM: Južna Koreja prikupila delove rakete iz neuspelog pokušaja lansiranja Pjongjanga

Tanjug

16. 06. 2023. u 08:37

JUŽNA Koreja je prikupila delove rakete koja je korišćena u neuspelom pokušaju Pjongjanga da lansira svoj prvi vojni satelit prošlog meseca, saopštile je južnokorejska vojska.

АНАЛИЗА ОБЈЕКТА СА АМЕРИКОМ: Јужна Кореја прикупила делове ракете из неуспелог покушаја лансирања Пјонгјанга

Foto: Profimedia

Ovo saopštenje je usledilo oko dve nedelje nakon što je Severna Koreja neuspešno pokušala da lansira svoj prvi vojni izviđački satelit, koji se srušio u more, prenosi Rojters.

Ostaci su izvađeni u četvrtak sa morskog dna na dubini oko 75 metara, saopštila je vojska uz napomenu da se potraga za dodatnim objektima nastavlja.

Na fotografijama koje je objavila vojska prikazan je veliki cilindrični objekat sa oznakom „Čonma“, što na korejskom znači krilati konj.

- Izvučeni objekat će biti detaljno analiziran u saradnji sa SAD - navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Jong-sup saopštio je da se veruje da  pronađeni ostaci predstavljaju drugi segment rakete i da će vojska nastaviti da traži teret i treću komponentu.

Južna Koreja je saopštila da kineski ratni brodovi sprovode operacije spasavanja u vodama gde se srušila severnokorejska raketa, ali nije poznato više detalja.

Seul i Vašington osudili su lansiranje Pjongjanga kao provokaciju i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju Severnoj Koreji upotrebu tehnologije balističkih raketa.

Pjongjang je poručio da je lansiranje vojnog izviđačkog satelita u orbitu njegovo "suvereno pravo" u suprotstavljanju onome što je opisano kao "agresija" SAD i i najavio novo lansiranje. 

Američka podmornica sa vođenim projektilima USS Mičigen stigla je danas u Južnu Koreju, prvi put od 2017. godine, na zajedničke vežbe Vašingtona i Seula čiji je cilj poboljšanje odgovora na pretnje Severne Koreje, saopštila je južnokorejska mornarica.

 

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu