VOJNI IZVORI ZA "EJŽA TAJMS" O UKRAJINSKOJ KONTRAOFNAZIVI: Neće se dobro završiti, krenuli su u juriš poput "britanske lake konjice"

Novosti online

11. 06. 2023. u 00:31 >> 00:39

ZAPADNI vojni posmatrači u Ukrajini opisali su napore ukrajinske vojske u proteklaih par dana kao "samoubilačku misiju" koja se kosi sa osnovnim pravilima vojne taktike.

ВОЈНИ ИЗВОРИ ЗА ЕЈЖА ТАЈМС О УКРАЈИНСКОЈ КОНТРАОФНАЗИВИ: Неће се добро завршити, кренули су у јуриш попут британске лаке коњице

Foto Tanjug/AP

-Ako želite da izvedete ofanzivu i imate desetak brigada i nekoliko desetina tenkova, onda ih koncentrišete i pokušate da napravite proboj. Ukrajinci su se umesto toga rastrčali u pet različitih pravaca, požalio se jedan visoki evropski oficir, prenosi "Ejža tajms".

Kako prenosi hongkonški medij, on je dodao da je ukrajinskoj vojsci napomenuto da obustave ove raštrkane operacije, definišu pravac glavnog udara uz odgovarajuću podršku pešadije i tu učine šta mogu.

-Obučavali su ih Britanci i oni se igraju lake konjice, dodao je neimenovani oficir, misleći na katastrofalni neuspeh britanske vojske u Bici kod Balaklave 1854. godine, kada su pogrešno prijavljena naređenja poslala britansku konjicu direktno pod masovnu topovsku paljbu.

Ukrajinski tenkovi su upali direktno u minska polja a da prethodno nisu razmestili vozila za čišćenje mina, To je, kako navodi "Ejža tajms", doprinelo gubitku 38 tenkova tokom noći 8. juna, uključujući više novoisporučenih "leoparda".

-Nekoliko Ukrajinaca je pokušalo da izvede guderijanski manevar, rekao je drugi vojni izvor, misleći na proboj koji je izveo nemački general Hajnc Guderijan u Sedanu tokom bitke za Francusku 1940. godine. Izvor međutim napominje da je "Guderijan imao 3.000 tenkova, a ovi idioti su upravo prokockali svih 30."

A bez vazdušne superiornosti, kako dodaje, to se svodi na "samoubilačku misiju."

Kako napominje hongkonški medij, ruski jurišni helikopteri KA-50 i KA-52 nose dovoljno projektila da u jednom naletu unište 20 tenkova i to mogu da urade na udaljenosti od 10 kilometara. Dodaje da je ukrajinska protivvazdušna odbrana osakaćena uzastopnim napadima jeftinim dronovima koji navode kijevske snage da troše ograničen inventar raketa za PVO sisteme S-300 i "patriot".

"Ejža tajms" navodi da su Oružane snage Ukrajine izgubile tri od 14 "leoparda" koje je poslala Nemačka, ali i nekolicinu tih tenkova koje je obezbedila Poljska.

Glavni vojni saveti za ukrajinsku vrhovnu komandu dolazili su od britanskih oficira smeštenih u štab u Kijevu, navodi hongkonški list.

(rt.rs/asiatimes)

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

NASTAJE NOVI OKEAN: Pukotina cepa kontinent na dva dela - naučnici izmerili pokrete zemlje i dali prognoze (VIDEO)