PREMINUO ZLOGLASNI UNABOMBER: Bio je doživotno osuđen zbog bombaških napada na naučnike

Tanjug

10. 06. 2023. u 23:31

TEODOR Ted Kačinjski, osuđen na doživotni zatvor zbog serije bombaških napada na naučnike, preminuo je u 81. godini u američkom federalnom zatvoru, rekao je danas portparol Biroa za zatvore Kristi Breširs.

ПРЕМИНУО ЗЛОГЛАСНИ УНАБОМБЕР: Био је доживотно осуђен због бомбашких напада на научнике

Foto Tanjug/AP

Breširs je izjavila za AP da je Kačinjski pronađen mrtav oko 8.00 sati jutros u federalnom zatvoru u američkoj državi Severnoj Karolini, kao i da uzrok smrti nije još poznat.

Kačinjski je premešten u federalnu zatvorsku medicinsku ustanovu u Severnoj Karolini nakon što je dve decenije proveo u federalnom zatvoru Supermaks u američkoj državi Kolorado zbog serije bombaških napada koji su bili usmereni na naučnike.

Kačinjski je služio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpuštanja nakon hapšenja 1996. godine u kolibi u kojoj je živeo u američkoj državi Montani.

On se izjasnio krivim za postavljanje 16 eksplozija u kojima su tri osobe poginule, a 23 povređene u različitim delovima SAD između 1978. i 1995. godine, podseća američka agencija.

Foto Tanjug/AP

Kačinjski je bio matematičar školovan na Harvardu, a povukao se u kolibu u pustinji Montane i tokom 17 godina organizovao je bombaške napade na naučnike.

Godinama pre napada 11. septembra 2001. bombe Kačinjskog kućne izrade promenile su način na koji su Amerikanci slali pakete i ukrcavali se u avione, čak su praktično zaustavile vazdušni saobraćaj na Zapadnoj obali u julu 1995. godine.

Kačinjski je primorao Vašington post da u septembru 1995. godine donese odluku da objavi njegov manifest od 35.000 reči pod nazivom "Industrijsko društvo i njegova budućnost", u kojem je tvrdio da moderno društvo i tehnologija dovode do osećaja nemoći i otuđenosti.

Vašington post je štampao manifest na nagovor federalnih vlasti, nakon što je bombaš rekao da će odustati od terorizma ukoliko objave njegov manifest.

Brat Kačinjskog, David, i njegova žena, Linda Patrik, prepoznali su ton rasprave i dojavili Federalnom istražnom birou (FBI), koji je godinama tragao za bombašem.

Vlasti su u aprilu 1996. godine pronašle Kačinjskog, koji je izgledao kao pustinjak sa dugom bradom i kosom, u kolibi od šperploče i cerade veličine tri sa četiri metra u blizini Linkolna u Montani u kojoj su pronašle sastojke za eksploziv i dve gotove bombe.

Psihijatar koji je ispitivao Kačinjskog u zatvoru postavio je dijagnozu da je on paranoidni šizofrenik.

Kačinjski se opirao ideji da se na njega gleda kao na mentalno obolelog i kada su njegovi advokati pokušali da iznesu odbranu pozivajući se na njegovo ludilo, pokušao je da ih otpusti.

Kada to nije uspelo, pokušao je da se obesi donjim vešom.

Kačinjski je na kraju priznao krivicu radije nego da dopusti timu odbrane da nastavi da se poziva na njegovo ludilo.

Kačinjski je preskočio dva razreda da bi pohađao Harvard sa 16 godina i objavio je radove u prestižnim matematičkim časopisima.

Foto Tanjug/AP

FBI ga je nazvao "Unabomber" jer su njegove prve mete bili univerziteti i avio kompanije.

Ted Kačinjski rođen je 22. maja 1942. u Čikagu, kao sin druge generacije poljskih katolika.

Drugovi iz srednje škole smatrali su ga čudnim, posebno nakon što je školskom rvaču pokazao kako da napravi mini-bombu koja je eksplodirala na času hemije.

Nakon postdiplomskih studija na Univerzitetu Mičigen u En Arboru, Kačinjski se zaposlio kao predavač matematike na univerzitetu Berkli, ali mu je posao bio težak i naglo je dao otkaz.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju