SI I RAMAFOSA: Razgovarali o mirovnom planu za Ukrajinu

Tanjug

10. 06. 2023. u 18:29

PREDSEDNIK Južne Afrike Siril Ramafosa obavestio je u telefonskom razgovoru kineskog predsednika Si Đinpinga o predstojećoj poseti afričkih lidera Rusiji i Ukrajini u pokušaju da se okončaju sukobi, saopštila je danas kancelarija južnoafričkog predsednika.

СИ И РАМАФОСА: Разговарали о мировном плану за Украјину

FOTO: AP/Tanjug

U saopštenju se navodi da je Ramafosa rekao Siju da uvažava mirovni plan za Ukrajinu koji je predložila Kina, kao i da afrički lideri podržavaju mirovne inicijative, preneo je Rojters.

Si je pohvalio mirovnu inicijativu afričkih zemalja i upozorio da sukob u Ukrajini odnosi živote civila, ali i otežava snabdevanje Afrike hranom.

Kineski državni emiter javio je da su dvojica lidera razgovarala telefonski u petak.

Pojavili su se razni mirovni predlozi za okončanje rata, a Ukrajina ostaje pri stavu da se sve ruske trupe moraju povući sa ukrajinskih teritorija kao uslov za postizanje mira.

Ramafosa je 16. maja objavio afrički mirovni plan koji su podržali i lideri Senegala, Ugande, Egipta, Konga i Zambije.

Južna Afrika saopštila je da razmatra pravne opcije ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, prisustvuje samitu BRIKS-a koji će biti održan u Južnoj Africi u avgustu.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu, a Južna Afrika bi, kao članica MKS, bila dužna da ga uhapsi ukoliko bude prisustvovao samitu u Johanesburgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna