PRIZNANJE AMERIČKOG GENERALA: Geopolitička situacija se menja – u svetu postoje tri super sile

Novosti onlajn

08. 06. 2023. u 22:40

SJEDINjENE Američke Države očekuju da će Rusija i Kina još dugo predstavljati izazov u sferi bezbednosti, pošto svet postaje sve multipolarniji, izjavio je načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

ПРИЗНАЊЕ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Геополитичка ситуација се мења – у свету постоје три супер силе

Foto: Profimedia

- Geopolitička situacija se menja, i to suštinski. U vreme Hladnog rata postojale su samo dve velike sile. Nakon pada Berlinskog zida bio je period kada su SAD bile jedina super sila. Danas postaje sve jasnije da se nalazimo u multipolarnoj sredini sa najmanje tri velike sile: SAD, Rusijom i Kinom - rekao je Mili na ceremoniji dodele diploma na Univerzitetu nacionalne odbrane, pišu "RIA novosti". 

Pored toga, ocenjuje on, i mnoge druge zemlje počinju da zauzimaju vodeće pozicije u regionu, iskazujući ambicije za svetskim liderstvom.

- To će se razjasniti u narednoj deceniji. Međutim, jasno je da ulazimo u eru mnogo ozbiljnijih izazova u međunarodnom okruženju - dodao je Mili.

Po njegovom mišljenju, Kina ide u pravcu konfrontacije kako sa SAD, tako i sa svojim susedima. Mili ocenjuje da Kina namerava da tokom decenije postane regionalni hegemon u Aziji i da izgradi vojni potencijal koji će već sredinom veka premašiti američki.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ HURGADE: Uhvaćena ajkula koja je ubila Rusa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!