BLINKEN: "U interesu Saudijske Arabije da nastavi sa modernizacijom"

Novosti online

08. 06. 2023. u 20:50

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će reformski napori Saudijske Arabije biti uspešniji ako ta kraljevina uradi više na polju ljudskih prava, kao i da će „istorijski'“ reformski plan poznat kao Vizija 2030. zahtevati od Rijada da privuče talente iz celog sveta.

БЛИНКЕН: У интересу Саудијске Арабије да настави са модернизацијом

FOTO: AP/Tanjug

Blinken je ovo, kako navodi Rojters, izjavio na kraju posete Rijadu, koja ima za cilj popravljanje odnosa između SAD i Saudijske Arabije.

- Mislim da je u interesu Saudijske Arabije da nastavi sa modernizacijom, uključujući povećanje ljudskih prava - rekao je Blinken.

Rekao je da je sa saudijskim zvaničnicima razgovarao o konkretnim slučajevima američkih državljana zatočenih u Saudijskoj Arabiji, ali nije saopštio detalje.

Američke obaveštajne agencije zaključile su da je prestolonaslednik i de fakto vladalac Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman, koji je predvodio inicijativu Vizija 2030, bio umešan u ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi agencija.

Princ Muhamed je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se to dogodilo pod, kako je rekao, njegovim nadzorom.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan rekao je da je Rijad prošao kroz „značajan reformski proces'“, ali je istakao da je vlada pritom bila vođena '“potrebama i željama saudijskog naroda'“, a ne pritiscima iz drugih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna