OGLASIO SE I ERDOGAN NAKON POTOPA U HERSONU: Turska želi da se formira komisija za istragu pucanja brane

Tanjug

07. 06. 2023. u 15:56

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao o uništavanju brane Kahovka, na jugu Ukrajine, dodavši da bi mogla da se formira komisija za istragu tog incidenta.

ОГЛАСИО СЕ И ЕРДОГАН НАКОН ПОТОПА У ХЕРСОНУ: Турска жели да се формира комисија за истрагу пуцања бране

Foto: AP

Predsednik Erdogan je istakao važnost sveobuhvatne istrage o eksploziji na brani hidroelektrane Kahovka. On je naveo da bi mogla da bude formirana komisija, uz učešće ruskih i ukrajinskih stručnjaka, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku.

- Turska je spremna da pomogne u tome - naveo je Erdogan, prenosi TASS.

Turski predsednik je prethodno razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kojem je takođe rekao da bi trebalo osnovati međunarodnu komisiju koja će se baviti ispitivanjem okolnosti koje su dovele do uništenja brane Kahovka.

Erdogan je rekao Zelenskom da bi pregovarački metod, sličan onom uz pomoć kojeg je produžen Sporazum o žitu, mogao da se upotrebi za ispitivanje pucanja Kahovke, prenosi Rojters. Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da je pucanje brane ruska "ekološka bomba masovnog uništenja", dok iz Moskve poručuju da je reč o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

BONUS VIDEO: 

KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna