SNOUDEN OTKRIO ZAŠTO JE OSTAO U RUSIJI: To nije bio prvobitni plan

Novosti online

07. 06. 2023. u 08:25

PRVOBITNO nisam planirao da ostanem u Rusiji, ali druge zemlje nisu mogle da mi osiguraju bezbednost, izjavio je bivši agent CIA Edvard Snouden.

СНОУДЕН ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ОСТАО У РУСИЈИ: То није био првобитни план

Foto: AP

- U principu nisam planirao da ostanem u Rusiji, to je bila samo jedna stanica na putu u Latinsku Ameriku, s obzirom na to da je Južna Amerika u prošlosti pokazala otvorenost prema uzbunjivačima - pojasnio je on.

Bivši agent CIA je pojasnio da se tokom 40-dnevnog boravka u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" obraćao mnogim državama kako bi dobio politički azil, međutim, neke zemlje su se plašile reakcije SAD, a druge nisu bile sigurne da li mogu da osiguraju njegovu bezbednost.

- Nisam imao izbora i tražio sam azil u Rusiji i dobio ga - rekao je Snouden.

Snouden je u junu 2013. godine inicirao veliki međunarodni skandal, predao je "Vašington postu" i "Gardijanu" tajna dokumenta o programima praćenja specijalnih službi SAD i Velike Britanije na internetu.

Nakon toga je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo".

Nakon što su mnoge zemlje odbile, Rusija je dala Snoudenu azil na godinu dana, uz uslov da prekine da radi protiv Sjedinjenih Američkih Država. U avgustu 2014. godine Snoudenu je izdata dozvola za boravak na tri godine, kasnije je produžena bez ograničenja, a u septembru 2022. godine je dobio rusko državljanstvo.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NASTAJE NOVI OKEAN: Pukotina cepa kontinent na dva dela - naučnici izmerili pokrete zemlje i dali prognoze (VIDEO)