BERLIN ŠALJE PODMORNICE NJU DELHIJU? Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u poseti južnoazijskom regionu

A.Vojinović

07. 06. 2023. u 08:33

U interesu Nemačke nije da Indija ostane zavisna od ruskog oružja, poručio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uoči četvorodnevne posete ovoj azijskoj zemlji sa ciljem proširivanja dugoročne saradnje. Nemački ministar, koji je od prošlonedeljnog samita u Singapuru u obilasku južnoazijskog regiona, na putu do Indije, jednog od glavnih ruskih strateških partnera, svratio je i do Indonezije gde je nadovezujući se na svoju izjavu rekao da "nije na Nemačkoj da to promeni sama". Najavio je da će tema sastanaka sa indijskim zvaničnicima biti i isporuka podmornica Indiji.

БЕРЛИН ШАЉЕ ПОДМОРНИЦЕ ЊУ ДЕЛХИЈУ? Немачки министар одбране Борис Писторијус у посети јужноазијском региону

Tanjug

- Reč je o pitanju koje moramo da rešimo sa drugim partnerima. Ali, naravno, ne možemo imati dugoročni interes da Indija toliko zavisi od ruskih isporuka oružja ili drugih materijala - poručio je Pistorijus u intervjuu za nemački Dojče vele.

Putovanje nemačkog ministra kroz azijski region dolazi u delikatnom trenutku s obzirom na sukob koji bukti na Istoku, ali i bliskim odnosima Rusije i Indije. Rusija u najvećoj meri snabdeva Indiju oružjem, dok je Indija posle početka sukoba u Ukrajini postala najveći kupac ruske nafte. Pistorijusovo proputovanje sigurno će imati za cilj i da ojača odnose sa azijskim zemljama koje ne idu niz dlaku Zapadu, naročito kada je reč o situaciji u Ukrajini.

Tokom boravka u Indiji planirano je da se Pistorijus sastane i sa indijskim ministrom odbrane Radžnatom Singom.

- Došao sam ovde jer će ovaj region oblikovati 21. vek u pogledu bezbednosti, slobodne plovidbe i međunarodnih ekonomskih izazova. S tim u vezi, ovaj region nije važan samo za Nemačku ceć i za čitavu Evropu. Želim da pošaljem signal da smo voljni da podržimo naše pouzdane partnere poput Indonezije i Indije. A to uključuje, recimo, mogućnost isporuke podmornica - rekao je on.

Pistorijus je poručio i da dogovora sa kolegama iz Indonezije o nemačkoj eventualnoj isporuci oružja Indoneziji nije bilo. Međutim, vrata je Pistorijus ostavio odškrinutim rekavši da će po ovom pitanju biti zauzeti, kao i da će Nemačka "ponovo razmotriti svoju kontrolu izvoza kako bi podržala odbrambeni kapacitet pouzdanih partnera u regionu". Dodao je da može da razume želju Indoneziju da nabavi nove borbene avione, s tim da odluka još nije doneta, ali da je očekuje u bliskoj budućnosti.

Greška na partijskim izborima u Austriji

NA izborima za novog lidera austrijskih Socijaldemokrata došlo je do neočekivanog preokreta koji je izazvao nevericu u javnosti. Prvo je za novog šefa proglašen Hans-Peter Doskozil, da bi se dva dana kasnije ispostavilo da je došlo do greške i da je zapravo pobedio njegov protivnik Andreas Babler. "Ništa ne može opravdati ono što se ovde dogodilo", rekao je Babler. On se izvinio članovima i naveo da je ovo bilo "previše nisko za opozicionu stranku koja nastoji da ubedi birače da je sposobna da vodi zemlju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)