POGLEDAJTE - KINESKI J-16 PRESREĆE AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION: Indo-pacifička komanda SAD se žali na bezbednost (VIDEO)

P. Z. S. / sputniknews.com

31. 05. 2023. u 00:21 >> 00:25

AMERIČKA indo-pacifička komanda saopštila je u utorak da je kineski pilot borbenog aviona J-16 izveo „„nepotrebno agresivan manevar“ dok je presretao avion američkog vazduhoplovstva RC-135 iznad Južnog kineskog mora prošle nedelje.

ПОГЛЕДАЈТЕ - КИНЕСКИ Ј-16 ПРЕСРЕЋЕ АМЕРИЧКИ ШПИЈУНСКИ АВИОН: Индо-пацифичка команда САД се жали на безбедност (ВИДЕО)

Foto Tviter Rupprecht A

U saopštenju koje je izdala komanda navodi se da je kineski borbeni pilot „leteo direktno ispred nosa RC-135, primoravajući američku letelicu da leti kroz turbulenciju“.

- Pilot lovca Narodne Republike Kine J-16 izveo je nepotrebno agresivan manevar prilikom presretanja aviona RC-135 američkog ratnog vazduhoplovstva, 26. maja 2023. godine - navodi se u saopštenju. RC-135 je izvodio bezbedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom.

Foto: Printskrin

RC-135

U saopštenju se dalje ističe da će, uprkos incidentu, američke snage nastaviti da sprovode svoje operacije u međunarodnim vodama. „Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbedno i u skladu sa međunarodnim pravom“, zaključuje se u saopštenju.

Avion RC-135 je kolokvijalno poznat kao špijunski avion, a ušao je u upotrebu ranih 1960-ih tokom Hladnog rata. Američko vazduhoplovstvo opisuje da avion ima sposobnost prikupljanja „obaveštajnih podataka na licu mesta skoro u realnom vremenu“.


Saopštenje od utorka je takođe uključivalo video-snimak incidenta.

Incident se dogodio nekoliko meseci nakon što su se američka i kineska vojska u januaru međusobno razbila zbog onoga što su obe strane smatrale nebezbednim vazdušnim susretima iznad Južnog kineskog mora. U to vreme, kineski zvaničnici su ukazali da je američka vojska „namerno obmanula javno mnjenje“ nakon što je njen RC-135 izvršio „namerno izviđanje iz blizine“ spornih Paracelskih ostrva.

Južno kinesko more je veoma sporno područje jer Kina održava teritorijalne sporove sa Tajvanom, Indonezijom, Malezijom, Vijetnamom, Filipinima i Brunejom. Višedecenijski pomorski spor se posebno fokusira na ostrva u regionu koja imaju značajne, neiskorišćene rezerve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju