DAN ODLUKE U TURSKOJ: Otvorena birališta u drugom krugu predsedničkih izbora

Tanjug

28. 05. 2023. u 07:44

BIRALIŠTA širom Turske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

ДАН ОДЛУКЕ У ТУРСКОЈ: Отворена биралишта у другом кругу председничких избора

FOTO: AP/Tanjug

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua, javljaju agencije.

Više od 60 miliona ljudi ima pravo glasa, a za birače u Turskoj postavljeno je 191.885 glasačkih kutija.

U drugom krugu izbora pravo glasa ima dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

FOTO: AP/Tanjug

U prvom krugu izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu 44,89 odsto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Prema najavi turske Vrhovne izborne komisije, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

Kako funkcionišu izbori u Turskoj?

Izbori u Turskoj se održavaju svakih pet godina. Predsedničke kandidate mogu predložiti stranke koje su prešle cenzus od 5% birača na poslednjim parlamentarnim izborima ili one koje su prikupile najmanje 100.000 potpisa za njihovu nominaciju.

Kandidat koji dobije više od 50 odsto glasova u prvom krugu je izabrani predsednik, ali ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova, organizuje se drugi krug za dvojicu kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu.

Izlaznost birača u prvom krugu 14. maja iznosila je skoro 90% prema podacima Vrhovnog izbornog veća (ISK), ali nijedan kandidat nije dobio apsolutnu većinu. Erdogan je u prvom krugu dobio 49,52 odsto glasova, čime je imao pet odsto prednosti u odnosu na Kiličdaroglua. Njegov blok je osvojio veliku većinu u parlamentu u paralelnom parlamentarnom glasanju.

Birališta će danas biti otvorena u 8 časova po lokalnom vremenu, a zatvorena u 17 časova. Rezultati se očekuju posle 21 sat.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno