JAPAN I NATO: Planiraju saradnju u svemiru u cilju suprotstavljanja Rusiji i Kini

Novosti online

27. 05. 2023. u 23:27

JAPAN i NATO nameravaju da razvijaju saradnju u sferi kosmosa i u sajber prostoru kako bi se suprotstavili Rusiji i Kini, piše list „Nikei Azija“.

ЈАПАН И НАТО: Планирају сарадњу у свемиру у циљу супротстављања Русији и Кини

Foto: Printskrin JuTjub

Kako se navodi, zvaničan dokument o saradnji mogao bi da bude potpisan tokom samita Alijanse u julu u Litvaniji na kojem bi trebalo da prisustvuje i japanski premijer Fumio Kišida.

Autor članka podseća da Japan nije članica NATO i, kao što je ranije rekao Kišida, ne planira ni da se pridružuje Alijansi ali održava sa njom partnerske odnose. To se tiče, pre svega, bezbednosti na moru, pružanja humanitarne pomoći i drugih sfera. Međutim, ne odnosi se na vojnu saradnju.

List piše da obnovljeni program saradnje ima za cilj jedinstvo u pristupima Rusiji i Kini. Program će, između ostalog, uključivati saradnju u sajber prostoru i svemiru – sferama kojima, po mišljenju zvaničnika NATO i Japana, Moskva i Peking posvećuju veliku pažnju.

Pored toga, prema navodima lista, Alijansa sprovodi velike vežbe sajber bezbednosti u kojima učestvuju članice NATO i partneri, a planira da održi takve vežbe i sa Japanom. Takođe nameravaju da koordiniraju svoje pristupe po pitanju novih i naprednih tehnologija i da razmenjuju informacije o tome kako bi se zaštitili od potencijalnih pretnji uz pomoć veštačke inteligencije, biotehnologija i kvantnog računarstva.

Na samitu NATO u Litvaniji takođe može da bude doneta odluka o otvaranju NATO kancelarije za vezu u Tokiju 2024. godine, navodi se u članku.

Samit Alijanse održaće se u Viljnusu 11. i 12. jula.

Tokio je više puta najavljivao planove za jačanje odnosa sa NATO u svetlu pogoršanja situacije u globalnoj bezbednosti. U junu 2022. godine Kišida je bio prvi japanski šef Vlade koji je prisustvovao samitu NATO u Madridu. Nakon toga je japansko Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da podigne status predstavništva pri NATO tako što će je odvojiti od ambasade u Briselu.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati