NOVA AMERIČKA PODMORNICA KLASE VIRDŽIJA: Arizona krije tajne koje se neprijatelju neće dopasti

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

24. 05. 2023. u 19:01

PROJEKAT SSN-803, ili podmornica Arizona klase Virdžinija, položila je kobilicu u decembru 2022. Ova podmornica je sledeća generacija podmornica iste klase.

НОВА АМЕРИЧКА ПОДМОРНИЦА КЛАСЕ ВИРЏИЈА: Аризона крије тајне које се непријатељу неће допасти

Foto: Profimedia/Ilustracija

USS Arizona je podmornica Blok 5.

Ipak, u proizvodnji, nova podvodna platforma američke mornarice čeka svoje prve testove u narednim godinama. Ali USS Arizona nije obična podmornica. Možda zpočinje zastrašujući Blok 5 koji se protivnicima neće dopasti.

Tajna 30. podmornice klase Virdžinija je modul tereta Virdžinija (Virginia payload module VPA). Mnogi bi rekli pa šta - veći modul nosivosti. Ali upravo ovaj modul može da promeni ravnotežu u budućem podmorničkom ratu.


VPA ILI VPM

Prvo, VPA daje novu ulogu podmornici – efikasnost ne bilo gde, već na morskom dnu. Gde je svet položio teške i dugačke optičke kablove ili mrežu cevovoda koji prenose gorivo sa jednog kontinenta na drugi. Još je sveže sećanje na bombardovane ruske gasovode „Severni tok 1” i „Severni tok 2”.

Foto: Printskrin Jutjub


Zbog toga sigurnost morskog dna postaje sve veći imperativ. Bez obzira na to ko je odgovoran za bombe podmetnute pod gasovode, curenje gasa je uticalo na njihovu strukturu i poremetilo ravnotežu na međunarodnom nivou, pogađajući i ekonomski i odbrambeni sektor.

VPA ili koji se češće naziva Virginia payload module (VPM) mogao bi se pokazati kao dodatak koji menja igru. Prema rečima Kevina Grinija, VPM će omogućiti podmornici Arizona i svim naslednicima Bolka 5 da vode podvodni rat na dnu. To znači da će Arizona dobiti nova podvodna torpeda i raketne cevi (lansere) koji će biti dizajnirane da rade na sličnim dubinama.

Jednostavno rečeno, Arizona će biti naoružana sa više projektila Tomahavk nego što bilo koja podmornica u američkoj floti trenutno može da nosi. Prema izvorima, u brojčanom smislu, ovo je jednako sa najmanje 40 krstarećih raketa više od standardnih podmornica. Količina drugih zaliha koje nosi podmornica takođe će biti povećana.

Modifikacija podmornice Arizona uključuje novi trup koji se proteže 84 stope. Ovaj deo trupa će takođe biti modifikovan za podvodno ratovanje na morskom ili okeanskom dnu. Ali to nije sve što će biti izmenjeno. Podmornica će morati da se prilagodi novom pritisku vode i zahtevima savremenog ratovanja. I mnogi stručnjaci predviđaju da bi ratovanje na dnu mora moglo biti neizmenljivi deo budućih ratova.


KLASA VIRDžINIJA

SAD smatraju da su podmornice klase Virdžinija najopasnije u svojoj floti. U ovom trenutku, kako je postalo jasno, njih je 30, ali će njihov broj rasti. Najmanje još 10 Blok 5 podmornica iste klase trebalo bi da bude izgrađeno i porinuto u vodu narednih godina.

Tako će flota podmornica klase Virdžinija postati impresivna sa preko 40 jedinica.

Svaki blok ove klase podmornica nas vodi ka različitim funkcijama i misijama koje treba izvršiti. Podmornice se mogu koristiti kako za izviđanje i čuvanje, tako i za istraživanje morskog dna, kao i za napad, pa čak i za borbu protiv drugih podmornica.

Prve podmornice klase Virdžinija ušle su u službu početkom novog milenijuma. Svaka može istisnuti skoro 8.000 tona i približiti se dužini trupa od oko 377 stopa. Obim podmornica je najmanje 34 metra.

Podmornice klase Virdžinija su na nuklearni pogon. Mogu se potopiti i pomeriti na dubinu od nešto više od 800 stopa i postići maksimalnu brzinu od oko 25 čvorova pod vodom.

Blokovi 1, 2, 3 i 4 varijante su već porinute u more i uvođenje najnovijeg model Blok 5 je neizbežno.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!