RAT U UKRAJINI: Koliko je bilo vojnika na obe strane u Bahmutu? Prigožin - Ukrajinci nisu shvatili ko ih napada (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 05. 2023. u 08:22 >> 02:22

RAT u Ukrajini danas je ušao u 452. dan. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da Bahmut oslobođen, nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao borcima "Vagnera" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije. Vest o zauzimanju Bahmuta prvi je objavio šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

РАТ У УКРАЈИНИ: Колико је било војника на обе стране у Бахмуту? Пригожин - Украјинци нису схватили ко их напада  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto EPA/profimedia/ilustracija javno vlasnistvo / Tanjug/AP

 

Koliko je koja strana imala vojnika na ratištu u Bahmutu?

Tokom borbi u Bahmutu, prema ruskim izvorima, učestvovalo je 80 hiljada branilaca protiv 26 hiljada napadača. VSU - Devet pešadijskih, tri artiljerijske i dve tenkovske brigade. Četiri brigade teritorijalne odbrane i četiri brigade hvaljene „ofanzivne garde“. Brigada rendžera, čitavi pukovi specijalnih snaga, nacionalni bataljoni nedovršenih Ičkerijanaca i Gruzina. Inostrana legija, stotina plaćenika i NATO instruktora.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinci bacili protivpešadijske mine na Donjeck

Žena je povređena od posledica eksplozije protivpešadijske mine „Latica“ (Lepestok) u Petrovskom okrugu Donjecka, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Donjecke Narodne Republike Aleksej Kulemzin.

-U Petrovskom okrugu, žena rođena 1968. godine povređena je od detonacije mine Latica, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „Latica“ je dizajnirana da ošteti noge i aktivira se kada je osoba nagazi. Instalira se na tlu putem daljinskog miniranje (izbacuje se iz granta). To je skoro tačna kopija američke mine BLU-43/B (Dragontooth).

 

Eksplozije u Odeskoj oblasti

Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji. Pretpostavlja se da su ruski dronovi geranj/šahid napali ciljeve u ukrajinskoj oblasti.

Prigožin: Ukrajinci nisu shvatili ko ih napada

Pre toga su ukrajinski vojni analitičari koji su objavili mapu izvestili o napadu na PMC Hromovo.

Oružane snage Ukrajine, po svemu sudeći, nisu shvatile ko ih napada i sve su snimile u Vagnerove.

E. Prigožin: „PMC Vagner danas se nikuda nije pomerio. PMC "Vagner" danas nije zauzeo nijednu teritoriju. Sve teritorije koje smo obećali da ćemo zauzeti, zauzeli smo do poslednjeg kvadratnog centimetra.

Foto Tanjug/AP

Dakle, mi ne idemo u Khromovo, ne idemo u Ivanovskoe. Mi, kao što sam juče rekao, predajemo svoje položaje Ministarstvu odbrane i 25. napuštamo zonu borbenih dejstava. Mi smo u ratu 428 dana. Dakle, sve zadatke koji će i dalje obavljati sprovode hrabre jedinice Ministarstva odbrane, a mi izlazimo na terenske logore.

Od 1. juna ni jedan borac Vagner PMC neće biti u prvim redovima dok ne prođemo reorganizaciju i opremu i obuku. Prema tome, sve stvari koje PMC Vagner nešto juriša biće lažne u naredna 2 meseca.

Ako se nešto promeni, obavestiću vas. Još jednom, Hromovo, mi ne jurišamo na ovaj zadatak Ministarstva odbrane.

Foto Tanjug/AP

 

Nemački mediji: Ukrajinci umešani u eksplozije na Severnom toku

Najmanje dva Ukrajinaca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", piše Zidojče cajtung.

Prema zajedničkoj istrazi Zidojče cajtunga i drugih nemačkih i evropskih medija, istražitelji nemačke Federalne kriminalističke službe su pre nekoliko meseci naleteli na navodnu turističku agenciju Feeria Lwowa sa sedištem u Poljskoj. Prema pisanju lista, ona je iznajmila brod „Andromeda” na kojoj su se osumnjičeni za eksplozije na „Severnim tokovima” uputili ka gasovodima.

Foto AP

Ali mnogo toga govori da je Feeria Lwowa fiktivna firma, ističe list. Kompanija je, prema pisanju lista, osnovana 2016. godine, a registrovala su je dva Ukrajinca.

 

 

Hakeri tvrde: Zalužnij ranjen?

Glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni teško je ranjen tokom raketnog napada na ukrajinski štab početkom maja i mogao bi da napusti svoju funkciju, rekao je za Sputnjik predstavnik hakerske grupe Džoker DNR, pozivajući se na svoje agente u ukrajinskoj vojsci.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Valerij Zalužnij

Zalužni je pre izvesnog vremena prestao da se pojavljuje u javnosti nakon serije napada Oružanih snaga Rusije na niz vojnih objekata u Ukrajini. Sagovornik agencije potvrdio je za Sputnjik informaciju da je Zalužni imao nekoliko složenih operacija. Izvori sagovornika agencije tvrde da zdravstveno stanje neće dozvoliti Zalužnom da ostane na dosadašnjoj funkciji.

„Informacije o njegovom zdravstvenom stanju u Ukrajini se blokiraju po nalogu zapadnih pokrovitelja kako se ne bi potkopao moral, već narušen gubitkom Artjomovska. Imam ozbiljne informacije o tome“, rekao je predstavnik hakerske grupe.

 

Eksplozije u Harkovu

U Harkovskoj oblasti proglašena vazdušna uzbuna! Informacije o rezultatima pogodaka još nisu dostupne. Napade na Harkov potvrđuje šef Harkovske oblasti Sinegub.

Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da ukrajinske i zapadne specijalne službe spremaju terorističke napade protiv njega da ga ubiju.

-Čine sve da me se otarase. Postoje informacije da evropske obaveštajne agencije pripremaju terorističke napade na mene preko ukrajinskih, rekao je on za kanal "Rosija 1".

On je izrazio uverenje da će oni koji planiraju atentat na njega "u svakom slučaju izgubiti", prenela je RIA Novosti.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

Ramzan Kadirov

-I da me ubiju hiljadu puta, i dalje ćemo pobediti. I ako umremo, pobedićemo! Naravno, ukoliko ostanemo živi, pobedićemo 100 odsto. Neće biti ono što oni ionako žele, Kadirov je dodao.

On je prokomentarisao i reči šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova, koji je nedavno rekao da su ukrajinske specijalne službe "ciljale mnoge ljude, uključujući javne i medijske ličnosti" koje su podržale napad Rusije na Ukrajinu.

Prema Kadirovu, "Budanov nema budućnost".

 

Vagnerovci u napadu na Hromovo (MAPA)

Nakon zauzimanja Artjomovska, PMC „Vagner“ je izvršio napad na drugi „put života“ Oružanih snaga Ukrajine i ključnom selu Hromovo.

Ovo izveštavaju vojni analitičari povezani sa Oružanim snagama Ukrajine.

Severoistočno i istočno od sela Hromovo Rusi izvode ofanzivna dejstva u dva pravca, duž šumskog pojasa i kroz šumske plantaže.

Južno od sela, PMC „Vagner“ je izvršio izviđanje na snazi ka raskrsnici ulica Jubilejne i Podgorne.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

 

Tukli su svime da bi skinuli Rusku zastavu ali nisu uspeli (VIDEO)

Snimak sa utvrđenog rejona „Avion“ u Artjomovsku (Bahmut) – poslednjeg gde su Oružane snage Ukrajine ostale do oslobođenja grada.

Ovo je poslednje područje na koje su jurišali borci Vagnerovog PMC-a.

Sa ovog prostora se vidi ceo Bahmut, ovde se približava put za Časov Jar, ovde je donošena municija i borili su se za svaku kuću.

Borci Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da skinu rusku zastavu na soliteru, tukli su svime što je bilo, ali nisu mogli /RIAN/.

Bajden: Nema garancija za uspeh ukrajinske kontraofanzive

Ukrajina može da sprovodi kontraofanzivu, ali nema garancija da će ona uspeti, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

-Mi i naši NATO saveznici znamo koliko je ukrajinskih brigada obučeno, znamo njihov status i znamo šta bi verovatno mogli da postignu, rekao je on i dodao da ne zna da li će ukrajinski vojnici postići rezultate jer je rat promenljiva kategorija.

FOTO: AP/Tanjug

Istakao je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razmatrao dalje poteze Ukrajine, ali da ne može da otkrije planove Kijeva.

 

Krim je legitimna meta i za američko oružje u Ukrajini

SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

-Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za napad na Rusiju, a mi verujemo da je Krim Ukrajina, rekao je Saliven.

FOTO: EPA

Džejk Saliven

Japan dao 7,6 milijardi dolara Kijevu

Ukupan iznos finansijske pomoći koju je Tokio izdvojio Kijevu iznosi 7,6 milijardi dolara, saopšteno je u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posle njegovih razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama Grupe sedam (G7) samita u Hirošimi.

-Predsednik je visoko cenio liderstvo Fumija Kišide u mobilisanju međunarodne podrške Ukrajini, posebno tokom predsedovanja Japana G7. Predsednik je zahvalio Japanu na paketu finansijske pomoći od 7,6 milijardi dolara koji je ranije dodeljen, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Zelenski je zahvalio Japanu na odluci da primi ranjene ukrajinske vojnike na lečenje i na dodatnoj pomoći u vidu 100 kamiona za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Stranke su se saglasile da održe ukrajinsko-japansku konferenciju o obnovi Ukrajine i uključivanju privatnog biznisa u ovaj proces“, dodaje se iz kabineta predsednika.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnosti japanskog ulaganja u proizvodnju vodonika, litijumskih baterija, automobila, elektroenergetske opreme, izgradnji nadvožnjaka i železničke infrastrukture.

 

Prigožin: Gotovo niko iz vojske nam nije pomogao

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin umanjio je danas ulogu regularne ruske vojske u zauzimanju Bahmuta.

U glasovnoj poruci koju je objavila njegova pres služba na aplikaciji Telegram, Prigožin je rekao da im tokom zauzimanja Artjomovska (Bahmuta), praktično niko iz vojske nije pomogao, preneo je Rojters.

Bajden dobio uveravanje da Kijev neće koristiti F-16 za napad na rusku teritoriju

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog dobio "izričito  uveravanje" da neće koristiti borbene avione F-16 koje će obezbediti Zapad za ulazak na rusku teritoriju.

Bajden je rekao da bi ratni avioni F-16, međutim, mogli biti korišćeni gde god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine, preneo je Rojters.

Predsednik SAD je to izjavio na konferenciji za novinare u Hirošimi gde se održava samit G7.

Rusko MO: Uništen most preko kog su stizala pojačanja Ukrajincima

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kom se navodi da su jedinice nanele gubitke ukrajinskoj vojsci, kao i da je uništen drumski most preko kog su stizala pojačanja Ukrajincima.

- Vazdušni udari i artiljerijska vatra Južne grupe snaga naneli su štetu neprijateljskim jedinicama u rejonima naselja Konstantinovka, Bogdanovka i Krasnoe Donjecke Narodne Republike. Pored toga, u rejonu naselja Krasnoe srušen je automobilski most, po kome su u Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut) prebacivana pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, kao i skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je ruski vojni resor.

Dejstvo ruskih minobacača velikog kalibra "Tulipan"

Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe "delimično opkolile" Bahmut

Ukrajinske snage su delimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Njena objava na aplikaciji Telegram pojavila se nedugo nakon što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio da je bitka za Bahmut okončana ruskom pobedom, prenosi Rojters.

Prethodno je britanska agencija objavila da je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

- Danas je Bahmut samo u našim srcima - rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, prenela da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Portparol Zelenskog: Predsednik nije potvrdio pad Bahmuta

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, nije potvrdio da su ruske snage zauzele grad Bahmut na istoku Ukrajine, izjavio je danas njegov portparol Sergej Nikiforov. 

Nikiforov je napisao na Fejsbuku da je, na pitanje novinara da li je tačno to što su Rusi rekli da su zauzeli Bahmut, Zelenski odgovorio:  "Mislim da ne".

- Na ovaj način predsednik je demantovao da je Bahmut zauzet - tvrdi Nikiforov, preneo je Rojters.

Prethodno je ta britanska agencija objavila da je Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

- Danas je Bahmut samo u našim srcima - rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Borbe za Bahmut trajale su osam meseci i vodila ih je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" uz podršku ruske vojske.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najpre je u subotu objavio vođa ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao  organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Sunak najavio da će ovog leta početi obuka ukrajinskih pilota

Britanski premijer Riši Sunak najavio je danas da će njegova zemlja ovog leta početi da obučava ukrajinske pilote u znak podrške ukrajinskom ratnom vazuhoplovstvu u ratu sa Rusijom.

Na samitu G7 u Hirošimi pojavio se i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Foto: Profimedia

 

Sunak je izjavio da "niko ne želi mir više od Zelenskog", istakavši da taj mir mora biti zasnovana na principima koje je postavila Ukrajina.

Na trodnevnom samitu G7 je Rusiji poručila da su zemlje članice spremne da dugoročno podržavaju Ukrajinu.

Ukrajinski generalštab: Bitka za Bahmut ne prestaje

Bitka za Bahmut "ne prestaje", dok ruske snage nastavljaju da sprovode ofanzivne operacije za zauzimanje celog grada, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine 21. maja na svom jutarnjem brifingu.

Sergej Čerevatiji, portparol Istočne operativne komande ukrajinske vojske, rekao je Rojtersu 20. maja da se "naše jedinice bore u Bahmutu".

Čerevatiji je izvestio da Rusija raspoređuje vazdušno-desantne i motorizovane jedinice u Bahmut, a Moskva očajnički želi da zauzme grad – koji je sada uništen nakon više od 10 meseci teških borbi – kao da predstavlja "neku vrstu trofeja" za njene napore.

Zelenski o situaciji u Bahmutu

Predsednik Ukrajine Vladimri Zelenski rekao je da Oružane snage Ukrajine najverovatnije više ne kontrolišu Bahmut.

Na pitanje da li je grad i dalje pod Ukrajinskom kontrolom, Zelenski je rekao sledeće:

- Mislim da nije. Danas on ostaje samo u našim srcima - rekao je on na marginama samita G7. Njegove reči prenosi Rojters.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao Vagner grupi i ruskoj vojsci na oslobađanju Bahmuta u DNR.

IPR: Prigožinova pobeda u Bahmutu simbolična, ako je istinita

Poslednjih nekoliko urbanih blokova istočnog Bahmuta za koje "Vagner" grupa tvrdi da ih je zauzela nisu taktički ili operativno značajni, navodi Institut za proučavanje rata, američka analitička kuća.

- Njihovo zauzimanje ne daje ruskim snagama operativno značajan teren za nastavak ofanzivnih operacija ili bilo koju posebno jaku poziciju sa koje bi se branile od mogućih ukrajinskih kontranapada - rekli su eksperti.

Prigožin je poslednji put 20. maja u poruci postavljenoj na Telegramu potvrdio potpuno zauzimanje Bahmuta.

Dejstvo ruskih sistema Msta

Bajden najavio novi paket pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini.

On je Vladimiru Zelenskom rekao tokom sastanka u Japanu da Amerika čini sve što može da ojača odbranu Ukrajine za rat sa Rusijom.

Foto Tanjug/AP

Bajden je, na sastanku sa ukrajinskim liderom na marginama samita svetskih lidera G7, rekao da paket vojne pomoći uključuje municiju, artiljeriju i oklopna vozila.

DNR: Ukrajinske snage izvršile 37 artiljerijskih napada na ciljeve u DNR

Ukrajinske snage izvršile su u protekla 24 sata 37 artiljerijskih napada na ciljeve u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tokom kojih su ranjena četiri civila, saopšteno je jutros iz misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

U saopštenju misije DNR se navodi da su ukrajinske snage koristile višecevne raketne sisteme zemlja-zemlja, kao i topove kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TAŠ.

Ukrajinska vojska je ispalila ukupno 148 projektila na naseljena mesta Aleksandrovka, Vladimirovka, Gorlovka, Donjeck, Makejevka, Ozerjanovka i Jasinovata u DNR, stoji u saopštenju misije objavljenom na Telegram kanalu.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (22)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)