ČULI SE JAKI VAZDUŠNI UDARI: Ponovo se rasplamsao sukob u Sudanu

Tanjug

18. 05. 2023. u 19:17

JAKI vazdušni udari dogodili su se danas u južnim delovima glavnog grada Sudana, Kartumu, dok su se sukobi rasplamsali u blizini vojnog kampa, rekli su svedoci.

ЧУЛИ СЕ ЈАКИ ВАЗДУШНИ УДАРИ: Поново се распламсао сукоб у Судану

FOTO: AP/Tanjug

Vojska je danas uglavnom koristila vazdušne snage i tešku artiljeriju u borbama protiv paravojne Snage za brzu podršku (RSF), zbog kojih je proteklih nedelja raseljeno gotovo milion ljudi, preneo je Rojters.

Vazdušni udari sudanske vojske čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom Kartumu, a policijske rezervne snage, povezane sa vojskom, borile sa RSF na terenu.

Nakon što su borbe izbile 15. aprila, sukob se proširio na veća područja Kartuma, kao i na susedne gradove preko Nila - Bahri i Omdurman.

Nasilje se rasplamsalo i u Darfuru u zapadnom Sudanu i u državi Severni Kordofan, kao i u drugim delovima zemlje, ali sama borba za vlast je usmerena na prestonicu, navodi agencija.

Smatra se da su i načelnik vojske Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo ostali u Kartumu tokom svih borbi.

Vojska je juče objavila video-snimak na kome se vidi Burhan, obučen u vojnu uniformu, kako pozdravlja trupe u štabu vojske u centralnom Kartumu.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu