ORBAN SPUSTIO RAMPU: Mađarska rekla "ne" Ukrajini

Novosti Onlajn

17. 05. 2023. u 08:30

MAĐARSKA sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu blokirala je transfer oružja i opreme vredan 500 miliona evra kao pomoć Ukrajini, dok se u Kijevu vrše poslednje pripreme za dugonajavljivanu ofanzivu protiv ruskih snaga.

ОРБАН СПУСТИО РАМПУ: Мађарска рекла не Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je prenela italijanska agencija ANSA, novi paket vojne pomoći EU trebalo je naredne nedelje da bude poslat Ukrajini.

U pitanju je osma pošiljka iz Evropskog mirovnog fonda (EPF), vrednog 5,6 milijardi evra. Pre početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. sredstva iz ovog fonda korišćena su za slanje nesmrtonosne opreme Gruziji, Maliju, Moldaviji, Mozambiku... Budimpešta je odbila da odobri ovaj transfer jer nije dobila garancije da EPF neće biti korišćen isključivo za naoružavanje Ukrajine.

Ovo nije prvi put da Mađarska, koja je članica EU i NATO-a, koči slanje pomoći Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi. Orban je zabranio slanje oružja Ukrajini preko Mađarske optužujući SAD i saveznike iz NATO-a za raspirivanje sukoba na račun evropskih interesa. Prošle godine je on je blokirao pomoć EU od 18 milijardi dolara za Kijev, ali je popustio kada su odmrznuti fondovi Unije namenjeni Budimpešti...

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja