RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Bahmut se nastavljju; Rusko MO - Efikasan udar po Patriot sistemu (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

17. 05. 2023. u 07:31 >> 03:31

RAT u Ukrajini - 448. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska nije svaki put lansirala onoliko „kinžala“ koliko Kijev navodno obara svojim izjavama, rekao je ministar odbrane Šojgu. Mađarska je blokirala dodelu još jedne tranše vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за Бахмут се настављју; Руско МО - Ефикасан удар по Патриот систему (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Bahmut visi o koncu

Moćni utvrđeni odbrambeni rejon Oružanih snaga Ukrajine „Gnezdo“ u potpunosti su očistile snage PMC „Vagner“. VSU trenutno ima samo dva odbrambena područja u gradu - "Domino" i "Avion".

Foto Tanjug/AP

 

Sprema se snažan raketni napad

Velika grupa nosača raketa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije leti ka neprijatelju

U vazduhu 10 Tu-95ms i 4 Tu-22M3.

Linije lansiranja raketa biće između 03:00 i 03:30. Sada u Ukrajini postoji opasnost od šahida.

U Odesi i regionu flota je pogodila "Kalibar". Ovo izveštavaju ukrajinski resursi koji se odnose na obaveštajne službe.

Foto: Printskrin

 

Gagin: Ruska avijacima može da ponovi uspeh u Kijevu

Savetnik lidera DNR Jan Gagin kaže da to što su ruske snage u Kijevu uništile PVO sisteme "patriot" američke proizvodnje dovodi u pitanje dalje isporuke novog oružja Ukrajini.

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Jan Gagin

-To je pokazalo nedostatke u radu samih sistema, odnosno u kojoj meri je on spreman za borbu. Sistem je uništen prilično lako i verujem da naše vazdušno-kosmičke snage mogu da ponove taj uspeh. To će se najverovatnije odraziti na moguće isporuke drugih takvih sistema iz zemalja NATO u Ukrajinu i na isporuke oružja uopšte, posebno onog visoko preciznog, naveo je Gagin za TV "Rusija 1".

 

 

Samit G7 razmatraće pomoć Ukrajini

Lideri G7 će na samitu u Hirošimi razmatrati i obnovu Ukrajine i pružanje toj zemlji ekonomske i humanitarne pomoći, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Planiran je i kontakt sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

On je dodao da će SAD na samitu objaviti novi paket antiruskih sankcija čiji je cilj sprovođenje ranije uvedenih ograničenja.

Foto: EPA

Američki zvaničnik je dodao i da Vašington za sada nije spreman da iznese detalje u vezi sa mogućim isporukama lovaca F-16 Ukrajini.

On nije mogao da kaže da li je počela kontraofanziva ukrajinskih snaga, ali je potvrdio da je u toku napeta vojna aktivnost.

 

 

Rusko MO: Efikasan udar po Patriot sistemu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu na Kijev u kojem su korišćene rakete "kindžal" uništen multifunkcionalni radar ukrajinskih snaga i pet lansera PVO sistema "patriot".

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u više oblasti Ukrajine - Poltavskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

U Odesi odjekuju eksplozije.

Sijarto: Kijev sve više neprijateljski prema Budimšešti

Postupci Ukrajine prema Mađarskoj sve više postaju neprijateljski, a u takvoj situaciji Kijevu će biti teško da računa na pomoć od Budimpešte, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka u Beču sa svojim austrijskim kolegom Aleksadrom Šalenbergom.

On je dodao da ukrajinske vlasti preduzimaju neprijateljske odluke i mere, a poslednjih dana su se čule i ozbiljne pretnje sa njihove strane na račun mađarskih vlasti.

 

FOTO: AP/Tanjug


 

Pušilin: Poginulo 5 ranjene osobe 23 osobe

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin izjavio je da je usled granatiranja koje su ukrajinske snage danas izvele poginulo pet osoba, a ranjene su 23.

On je na svom Telegram kanalu dodao da je među njima i jedan 13-godišnji tinejdžer.

Prema njegovim rečima, oštećeno je i 25 stambenih objekata i pet objekata civilne infrastrukture.
 

Foto: Printskrin/Telegram/Sputnjik Srbija

 

Nova žrtva Lanceta (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja samohodne haubice 2S1 „gvozdika“ ukrajinske vojske visokopreciznom bespilotnom letelicom „lancet“.

 

Volas: Ništa od članstva Ukrajine u NATO

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za "Skaj njuz" da je članstvo Ukrajine u NATO za sada nemoguće.

-Naš stav po pitanju članstva Ukrajine u NATO je očigledan - ne sada, rekao je Volas i dodao da je neophodna mapa puta za približavanje Kijeva standardima Alijanse.

Foto: EPA

Ben Volas

Belgija se priključila "vazduhoplovnoj koaliciji"

Belgija se priključila međunarodnoj koaliciji koje će pružati pomoć Ukrajini u obuci pilota za avione F-16, piše "Mond" pozivajući se na lokalne belgijske medije.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka nema kapacitete za učešće u "vazdohuplovnoj koaliciji"

Nemačka nema vojnu tehniku ni kapacitete za aktivno učestvovanje u koaliciji čiji je cilj isporuka lovačkih aviona Ukrajini, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim kolegom Benom Volasom u Berlinu.

Foto AP

 

Mađarska ima svoje uslove za pomoć Kijevu

Mađarska se neće saglasiti sa izdvajanjem nove tranše pomoći Ukrajini od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda, dok se mađarska banka OTP ne isključi sa spiska „sponzora rata”, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih veza zemlje Peter Sijarto.

FOTO: AP/Tanjug

Kineski izaslanik stigao u Kijev

Specijalni kineski izaslanik doputovao je u Ukrajinu, a večeras bi mogao da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavio je AFP pozivajući se na svoje izvore.

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

◾Hubica L-119 britanske proizvodnje je uništena;

◾Oružane snage Rusije pogodile su visokopreciznim oružjem veliko skladište municije u Nikolajevu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su osmatračnicu snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u blizini ostrva Veliki, Hersonska oblast;
◾Najteža situacija je u podsručju Krasnog i Bogdanovke u DNR, gde su ruske trupe odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine;
◾Jurišni odredi nastavljaju borbu u zapadnim četvrtima Artemovska;
◾Oružane snage Rusije likvidirale su oko 150 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Zauzeta je povoljnija linija odbrane tokom ofanzive ruskih vazdušno-desantnih snaga u oblasti Artjomovska;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 360 vojnika i stranih plaćenika u pravcu Donjecka;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke;
◾Oružane snage Rusije pogodile su komandni centar taktičke grupe "Grom" Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona;
◾Ruske trupe su pogodile komandno mesto jedinica 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Povećana proizvodnja municije za višecevne raketne bacače

Vodeći ruski vojni koncern „Tehmaš” povećao je proizvodnju municije za višecevne raketne bacače 20 puta, rekao je za Sputnjik Aleksandar Kočkin, zamenik generalnog direktora „Tehmaša”.

- Nisu nam više prioritet novi modeli, već proizvodnja postojećih uzoraka u velikim serijama i povećanje njihove efikasnosti. U odnosu na prošlu godinu proizvodimo 20 puta više istih projektila, a ima i modela čija proizvodnja je i više povećana - rekao je Kočkin tokom izložbe oružja MILEKS-2023.

Sagovornik agencije je rekao da je preduzeće Tehmaš u prvom kvartalu 2023. proizvelo istu količinu municije kao i cele 2022. godine.

- Naše stope rasta su ozbiljne - primetio je on.

Poljska predala Ukrajini skoro sve svoje lovce

Poljska je predala Ukrajini skoro sve svoje lovce MiG-29, ali republika nije spremna da isporuči Kijevu svoje avione F-16, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda u Rejkjaviku.

- Predali smo skoro sve naše MiG-29, koje je Ukrajina tražila od samog početka sukoba - rekao je on, ističući da je Varšava Kijevu pružila vojnu pomoć, vrednu milijarde dolara i da je među prve tri zemlje po podršci Ukrajini.

Što se tiče aviona F-16, Duda je istakao da ih Poljska ima malo.

- Broj aviona F-16 kojima raspolažemo ne omogućava nam danas da govorimo o prebacivanju nekog broja Ukrajini - primetio je on.

Kalas: Ukrajina ne može da postane članica NATO dok traje sukob

- Ukrajina ne može da uđe u NATO dok je rat u toku. Ali ne možemo da ignorišemo molbu Kijeva za članstvo u alijansi - rekla je premijer Estonije Kaja Kalas u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Kalasova takođe smatra da je neophodno snabdevanje Ukrajine municijom većeg dometa.

- Oni (Kijev – prim. aut.) ne žele da napadaju Rusiju. Ali da bi se odbranili, potrebno im je oružje većeg dometa - dodala je ona

Britanija i Holandija formiraće koaliciju za isporuku F-16 Ukrajini

Velika Britanija i Holandija objavile su da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju za kupovinu borbenih aviona F-16 za Ukrajinu. Dogovor je postignut nakon sastanka britanskog i holandskog premijera, Rišija Sunaka i Marka Rutea, navodi se na sajtu britanske vlade.

Oba premijera su se složila da je Ukrajina zaslužila mesto u NATO-u i smatraju da saveznici treba da nastave da pružaju dugoročnu pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti.

- Premijeri su se dogovorili da će raditi na izgradnji međunarodne koalicije koja će Ukrajini obezbediti borbene avione, pružati podršku u svemu - od obuke do kupovine aviona F16 - navodi se u saopštenju.

O nameri stvaranja „koalicije za lovce“ ranije je saopštio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Pretpostavljalo se da će koalicija funkcionisata kao „tenkovska“ koalicija, u čijem je stvaranju vodeću ulogu imao Berlin.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je zemlji potrebno oko 180 borbenih aviona. Američki predsednik Džozef Bajden odbio je da isporuči F-16, rekavši da treba da ostanu u SAD. Poljska je poslala Ukrajini 14 lovaca MiG-29. Još 13 lovaca MiG-29 je Slovačka predala Ukrajini. Bundestag isključuje isporuku nemačkih borbenih aviona Ukrajini.

Ukrajinci pozvani na predaju

Vojnici višecevnih raketnih sistema "grad" Centralnog vojnog okruga koristili su propagandne granate na položaje nacionalista u zoni specijalne operacije i bacali letke sa pozivom na predaju, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

- Vojna lica višecevnih raketnih sistema "grad" Centralnog vojnog okruga koristila su propagandne granate na položaje nacionalista u zoni specijalne vojne operacije. Pre izvođenja artiljerijskih udara, vojna lica su listala položaje vojnih lica Oružane snage Ukrajine sa posebnim propagandnim letcima sa pozivima da polože oružje i predaju se, spasavajući svoje živote  - saopštio je resor.

Svaki letak sadrži pozive vojnim licima Oružanih snaga Ukrajine da se dobrovoljno predaju i ohrabruju svoje saborce na to, što će im "kasnije spasiti živote i sprečiti besmisleno krvoproliće u daljim bitkama", zaključio je sagovornik agencije.

Ruski PVO uništio pet projektila

U južnodonjeckom pravcu ruski sistemi PVO uništili su pet projektila američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik pukovnik Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Istok.

- Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk oborile su tri rakete HARM i dve rakete hajmars - naveo je oficir.

Takođe, prema rečima Gordejeva, vazdušno izviđanje je otkrilo mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine na kamionima južno od Vodiana. Jedna od njih je uništena samohodnim artiljerijskim oruđima „akacija“.

Gomilanje ukrajinskih snaga blizu Bahmuta

Kijev nastavlja da gomila snage u blizini Artjomovska, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

- Primećeno je da se u području Minkovka-Časov Jar (naselja koja kontroliše Kijev kod Artjomovska) putevima kreće velika količina vojne tehnike sa naoružanjem, municijom i ljudstvom - rekao je Maročko.

On je pojasnio da zbog stalnih gubitaka, broj neprijateljskih jedinica, uprkos prebacivanjima svežih snaga, ostaje približno na istom nivou.

 

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)