BEZ DIREKTNE OSUDE MOSKVE: Brazil pokušava da izbegne usvajanje antiruske deklaracije na G7

Tanjug

15. 05. 2023. u 21:45

BRAZILSKA diplomatija radi na tome da konačna proširena deklaracija učesnika predstojećeg samita G7 u Hirošimi nema antiruski karakter, objavio je list Globo, pozivajući se na saopštenje sekretara brazilskog ministarstva spoljnih poslova za ekonomska i finansijska pitanja Maurisija Lirija.

БЕЗ ДИРЕКТНЕ ОСУДЕ МОСКВЕ: Бразил покушава да избегне усвајање антируске декларације на Г7

Foto: Profimedia

- Brazilska diplomatija radi na tome da konačna deklaracija, koja će biti potpisana na sastanku G7 u japanskoj Hirošimi, na kojem će učestvovati predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, ne postane antiruski akt. Tekst o kome se raspravlja bavi se značajem obezbeđivanja prehrambene sigurnosti, posebno mira među najsiromašnijim zemljama. Ideja je da se u dokumentu pominje samo rat između Rusa i Ukrajinaca, bez direktne osude Moskve - izjavio je Lirio.

Predsednik Brazila će učestvovati na sastancima G7 sa liderima Japana, SAD, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Kanade, u Hirošimi od 19. do 21. maja. Tokom događaja biće potpisane dve deklaracije, od kojih će jednu pripremiti direktne članice G7, a druga će biti usvojena uz učešće pozvanih zemalja. Pored zemalja G7, poziv da prisustvuju samitu u Hirošimi dobile su Indija, Australija, Brazil, Južna Koreja, Vijetnam i još tri zemlje - Indonezija koja predsedava ASEAN-om, Kukova Ostrva, kao predsedavajuća Forumom pacifičkih ostrva i Komorska Ostrva koja predsedavaju Afričkom unijom.

Pored ovih zemalja, pozive za samit u Hirošimi dobili su i predstavnici Ujedinjenih nacija, Međunarodne agencije za energetiku, Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OEBS), Svetske banke, Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!