U AMERICI PRIZNAJU: Vašington ozbiljno zavisi od ključnog resursa iz Rusije

Novosti online

13. 05. 2023. u 23:19

SJEDINjENE Američke Države i dalje zavise od Rusije u isporukama ključnog resursa – nuklearnog goriva, piše američki list „Njuzvik“.

У АМЕРИЦИ ПРИЗНАЈУ: Вашингтон озбиљно зависи од кључног ресурса из Русије

Foto: Shutterstock/Ilustracija

-Kremlj i dalje čvrsto drži u rukama ono što je potrebno mnogim zemljama – nuklearno gorivo. Obogaćivanje uranijuma je visoko specijalizovan proces koji se može izvoditi samo u određenim zemljama, poput Rusije. Moskva ima neke od najvećih svetskih zaliha uranijuma, piše kolumnistkinja Ana Skiner.

Po njenim rečima, američke kompanije skupo plaćaju resurse koji su neophodni za napajanje reaktora. Kako se navodi, to znači da one tokom sukoba finansiraju i Rusiju i Ukrajinu.

-Na teritoriji SAD postoje 93 reaktora koji obezbeđuju petinu nacionalne energije. Četvrtina nuklearnih resursa koji su neophodni za proizvodnju te energije obezbeđuje ruska korporacija "Rosatom", navodi se u članku.

Pozivajući se na navode „Vol strit džurnala“, list piše da su SAD samo prošle godine potrošile ukupno milijardu dolara na obogaćeni uranijum.

Autorka zaključuje da nuklearna energija ponovo izbija u prvi plan dok se svet bori sa posledicama klimatskih promena.

Ranije je britanski nedeljnik „Spektejtor“ objavio da su zapadne zemlje doživele neuspeh, jer nisu uspele da postignu svoje ciljeve objavljivanjem ekonomskog rata Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati