IMRAN KAN IZLAZI IZ ZATVORA: Sud odobrio kauciju bivšem premijeru Pakistana

Đ.G.

12. 05. 2023. u 15:54

BIVŠI pakistanski premijer Imran Kan biće pušten iz pritvora, dan nakon što je Vrhovni sud proglasio njegovo dramatično hapšenje zbog optužbi za korupciju nezakonito.

ИМРАН КАН ИЗЛАЗИ ИЗ ЗАТВОРА: Суд одобрио кауцију бившем премијеру Пакистана

Foto: Tanjug

Sudije su Kanu odobrile kauciju, što znači da ne može biti ponovo uhapšen po tim optužbama dve nedelje.

Sud je takođe naredio da on ne može da bude uhapšen ni po jednoj optužbi podignutoj posle prošlog utorka do 17. maja.

Uprkos presudama, optužbe za korupciju protiv Kana i dalje postoje.

Ovaj 70-godišnjak - koji je uhapšen u utorak kada je stigao u zgradu suda u Islamabadu - izjasnio se da nije kriv po optužbama kada ga je sudija zvanično optužio za korupciju po prvi put u desetinama slučajeva sa kojima se suočava.

Zvaničnici kažu da je gospodin Kan nezakonito prodavao državne poklone tokom svog premijerskog mandata, u slučaju koje je pokrenula pakistanska izborna komisija.

On je ostao na sudu nakon saslušanja u petak tražeći preventivnu kauciju protiv drugih optužbi, za koje je rekao Bi-Bi-Siju, uključujući tačke za terorizam, pobunu i bogohuljenje.

Osuda bi diskvalifikovala bivšu međunarodnu zvezdu kriketa - i pakistanskog premijera od 2018. do 2022. - da se kandiduje za funkciju, verovatno doživotno. Izbori su zakazani kasnije ove godine.

Kan je na saslušanje stigao pod teškom naoružanom stražom i pozdravio je pristalice jednom podignutom pesnicom.

Govoreći na saslušanju u petak, glavni sudija Umar Ata Bandial rekao je da je hapšenje nezakonito jer se dogodilo u prostorijama suda.

On je naredio da se „ceo proces“ hapšenja gospodina Kana „treba povući“.

Dramatična saga značajno je eskalirala tenzije između Kana i moćne pakistanske vojske.

Mnogi analitičari veruju da se Kanova pobeda na izborima 2018. dogodila uz pomoć vojske, što su obe stranke negirale. Ali kasnije se posvađao sa vojskom. Nakon niza prebega i usred sve veće ekonomske krize, izgubio je većinu u parlamentu.

Njegovo dramatično hapšenje ispred zgrade suda u utorak izazvalo je gnev među pristalicama Kana.

Najmanje 10 ljudi je ubijeno, a oko 2.000 uhapšeno dok su nemiri zahvatili zemlju. Ti protesti su uključivali napad na rezidenciju vojnog komandanta u Lahoreu, koja je zapaljena.

Dok je ovonedeljno nasilje nestalo nakon što je vojska raspoređena u Islamabadu i drugim oblastima, kao što su Pendžab i Hajber Pahtunva, zemlja je i dalje na ivici.

U petak je u sudu bilo veliko obezbeđenje.

Govoreći za Bi-Bi-Si pre saslušanja za kauciju, Kan je rekao da se plaši momentalnog ponovnog hapšenja nakon puštanja na slobodu, i pozvao vlasti da odustanu od tog poteza jer bi „moglo doći do ogromne reakcije koja će izmaći kontroli“.

- Kako da kontrolišem ono što se dešava posle? - rekao je za Bi-Bi-Si.

Kritičari kažu da PTI podstiče nemire putem objava na društvenim mrežama pozivajući demonstrante da izađu na ulice, a sudije su Kanu rekle da mora da osudi nasilje i kaže pristalicama da prestanu.

(Si-En-En)

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SNAGE I KOORDINACIJE - Pogledajte tačku kineskog akrobate na bambusovom stablu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri