AMERIKA BESNI: Vašington ljut zbog pristajanja ruskog teretnog broda u južnoafričku pomorsku luku

Tanjug

11. 05. 2023. u 20:40

SAD su ozbiljno zabrinute zbog pristajanja sankcionisanog ruskog teretnog broda u južnoafričku pomorsku luku u decembru i iznele su tu zabrinutost pred više južnoafričkih zvaničnika, rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

АМЕРИКА БЕСНИ: Вашингтон љут због пристајања руског теретног брода у јужноафричку поморску луку

Foto: EPA

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Južnu Afriku optužio je južnoafričke vlasti da su prekršile proglašenu neutralnost oko sukoba u Ukrajini i isporučile Rusiji brod sa oružjem i municijom zbog čega bi zvanična Pretorija mogla da se suoči sa sankcijama Zapada.

Američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigeti izjavio je na današnjem brifingu za novinare da je zvanični Vašington uveren da su u jedan ruski brod u decembru prošle godine utovareni oružje i municija.

- Ruski teretni brod 'Lejdi R' pristao je početkom decembra prošle godine u luku grada Sajmon i uvereni smo da se vratio u Rusiju sa oružjem i municijom - rekao je američki ambasador u Pretoriji, ali nije naveo dokaze za svoje insinuacije.

Odgovarajući na pitanje jednog od liera opozicije u parlamentu Južne Afrike, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa nije ni potvrdio ni negirao postojanje brodske pošiljke sa oružjem, ali je rekao da njegova vlada istražuje ove tvrdnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)