"URAZUMITE RUSIJU, NEK SHVATE DA SU U ĆORSOKAKU" Koju će cenu Kina platiti kako bi odolela pritiscima Zapada

Novosti Onlajn

11. 05. 2023. u 07:36

PREDSTAVNICI Francuske i Nemačke pokušali su da pokažu jedinstvenost u odnosu prema Kini, poručivši da njihove zemlje moraju da smanje oslanjanje na drugu po veličini svetsku ekonomiju i pozivajući Peking da izvrši pritisak na Rusiju da okonča sukob u Ukrajini, navodi "Blumberg".

УРАЗУМИТЕ РУСИЈУ, НЕК СХВАТЕ ДА СУ У ЋОРСОКАКУ Коју ће цену Кина платити како би одолела притисцима Запада

Foto: Profimedia/Vikipedija

- Imamo zajedničku poruku: ne tražimo razdvajanje, već da ograničimo preteranu zavisnost. Pričamo o smanjenju rizika - rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, posle razgovora u Parizu. 

Dve šefice diplomatije su se sastale dok je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang ove nedelje obilazio evropske prestonice zbog signala da čak i neki od bližih prijatelja Pekinga u Evropskoj uniji počinju da se zalažu za veću stratešku distancu.

Nedavno je Rojters objavio da italijanska vlada najverovatnije od sledeće godine neće učestvovati u kineskoj inicijativi "Pojas i put", ali da je potrebno još vremena kako bi se o toj temi razgovaralo sa Pekingom.

Kolona se takođe sastaje sa Ćinom koga je Berbokova dan pre ugostila u Berlinu. Najnoviji razgovori su usledili nakon prošlomesečnog putovanja Emanuela Makrona u Kinu tokom kojeg je francuski predsednik rekao da bi Si Đinping mogao da igra glavnu ulogu u okončanju rata u Ukrajini.

- Neophodno je da Kina iskoristi odnose sa Rusijom kako bi Moskva shvatila da je u ćorsokaku i urazumila se. Takođe tražimo od Kine da se uzdrži od bilo kakvih isporuka oružja Rusiji - rekla je Kolona. 

Evropska komisija predložila je proširenje strogih trgovinskih ograničenja na nekoliko kineskih kompanija u pokušaju da se obračuna sa firmama koje snabdevaju Kremlj.

Ćin je nakon sastanka sa Berbokovom poručio da će Kina reagovati "strogo i oštro" na sve kazne koje EU nametne njenim kompanijama.

BONUS VIDEO: DEMONSTRACIJA SILE - Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave