VOJNI MANEVRI U ŠVAJCARSKOJ: Najveće vežbe za 30 godina

I. Stanojević

10. 05. 2023. u 16:18

JEDNA od najvećih vojnih vežbi u Švajcarskoj u poslednje tri decenije, "LUX 23", održana je proteklih devet dana. Učestvovalo je 4.000 vojnika. Manveri su obuhvatili četiri kantona.Tokom vežbi, vojnici su se borili protiv izmišljenog neprijatelja, bacali su granate i ispaljivali bojevu municiju.

ВОЈНИ МАНЕВРИ У ШВАЈЦАРСКОЈ: Највеће вежбе за 30 година

Foto FBVirtual Swiss Air Force In Memoriam

Vežba LUX 23, planirana od 2021. godine, nije organizovana kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali iz švajcarskog vojnog vrha poručuju "da je taj sukob vežbu učinio još relevantnijom".

- Razumemo da ljudi mešaju potrebu da se podrži zemlja koja je napadnuta i potrebu da se sačuva mesto za agresora, kada za to bude došlo vreme, da dođe na razgovor i pronađe rešenja. Ne postoji ništa gore od zatvaranja vrata. Švajcarska treba da predstavlja izlazna vrata koja su uvek tu. Ta vrata moraju biti zaštićena",veli Mauro Pođa, državni savetnik u kantonu Ženeva zadužen za bezbednost, stanovništvo i zdravstvo.

Švajcarska je već duže vreme pod pritiskom zapadnih zemalja da ukine zabranu izvoza oružja u ratna područja, međutim to bi moglo da označi kraj njene politike neutralnosti.

 - Spremnost naših partnera i razumevanje stanovništva u vezi sa ovom vrstom vežbi, uveliko su se promenili - rekao je Matijas Tušer, komandant švajcarske Prve teritorijalne divizije. - To je direktno povezano sa ratom u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna