BERBOKOVA SA KINESKIM KOLEGOM U BERLINU: Dolivanje ulja na vatru

I.S.

10. 05. 2023. u 07:20

KINA može igrati odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini kao stalna članica Saveta bezbednosti UN ako to bude želela, poručila je juče nemačka šefica diplomatije Analena Berbok, tokom susreta sa kineskim državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Đinom Gangom, u Berlinu.

БЕРБОКОВА СА КИНЕСКИМ КОЛЕГОМ У БЕРЛИНУ:  Доливање уља на ватру

Foto: Tanjug

Ćin je istkao da će Kina održavati komunikaciju sa svim stranama u ukrajinskoj krizi kao deo svojih napora da se postigne prekid vatre. Kina neće "gledati požar sa druge obale niti "dolivati ulje na vatru", kazao je Ćin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Berbokovom.

Berbok je navela da EU radi na načinima da spreči zaobilaženje sankcija uvedenih Rusiji dok pregovara o novom paketu mera. Upitana o predloženoj crnoj listi za nekoliko kineskih kompanija, ona je istakla da su pregovori u toku, ali da je generalno važno zaustaviti zaobilaženje sankcija. Zvanični Peking se, po Ćinovim rečima, čvrsto protivi tome što pojedine zemlje koriste svoje "takozvane zakone kako bi nametnule jednostrane sankcije drugim zemljama, uključujući Kinu".

"Kina će odgovoriti i odlučno će zaštititi legitimna prava i interese kineskih preduzeća", poručio je Ćin. On je potom objasnio da kineski ministar finansija Lju Kun nije mogao da se sastane sa nemačkim kolegom Kristijanom Lindnerom "iz razloga vezanih za raspored, ali je pozvao nemačkog ministra da uskoro poseti Kinu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini