"REŽIMU OSTALO JOŠ MALO VREMENA DA VLADA" Oglasio se vođa opozicije posle velike bruke u Moldaviji (VIDEO)

Novosti online

09. 05. 2023. u 16:07

MOLDAVSKA policija nije imala pravo da kazni građane zbog nošenja georgijevske lente, rekao je za RIA Novosti lider opozicije Ilan Šor.

РЕЖИМУ ОСТАЛО ЈОШ МАЛО ВРЕМЕНА ДА ВЛАДА Огласио се вођа опозиције после велике бруке у Молдавији (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

- Kada 90 odsto stanovnika zemlje 9. maj smatra velikim praznikom, a vlasti se ponašaj tako podlo i kukavički, želeo bih da kažem da je ovom režimu ostalo vrlo malo vremena da vlada - rekao je on.

Policija u Kišinjevu je počela sa pisanjem novčanih kazni za nošenje Georgijevske lente, međutim, oni koji su je istakli planiraju da ospore kaznu na sudu, jer za njih lenta predstavlja sećanje na pretke koje su živote dali za slobodu, prenosi "Salut Moldova" na Telegramu.

Ustavni sud Moldavije je 11. aprila zakonom zabranio nošenje Georgijevske lente i simbola latiničnog slova V i Z, međutim, ali kazne se izriču samo ako su ti simboli korišćeni za "pravdanje ili veličanje vojne agresije, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti".

U tom slučaju pojedince očekuje kazna od 250 do 500 dolara, institucije – od 500 do 1000 dolara, a pravna lica – od 1000 do 1670 dolara.

Georgijevska traka je sastavni deo vojnih ordena Ruske imperije, SSSR-a i Ruske Federacije. Nastala 26. novembrom 1769. godine kada je carica Katarina Velika ustanovila orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena — crnu i narandžastu.

Postoje nedoumice kada je reč o simbolici boja. Grof Lipka 1833. piše godine da boje simbolišu barut i vatru, dok se drugi istoričari navode kako su crna i zlatna boja bile simboli carske Rusije još od vremena kada je za grb Rusije ustanovljen dvoglavi orao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)