BAJDEN POTPISAO IZVRŠNU UREDBU: Otvorio put za sankcionisanje odgovornih u Sudanu

Tanjug

04. 05. 2023. u 18:20

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden potpisao je danas izvršnu uredbu kojom se postavlja put ka sankcionisanju pojedinaca umešanih u nedavno nasilje u Sudanu, u kome je stradalo na stotine ljudi.

БАЈДЕН ПОТПИСАО ИЗВРШНУ УРЕДБУ: Отворио пут за санкционисање одговорних у Судану

FOTO: Tanjug/AP

Bajden je u saopštenju naveo da će se uredba odnositi na "pojedince odgovorne za ugrožavanje mira, bezbednost i stabilnost Sudana; podrivanje demokratske tranzicije Sudana; korišćenje nasilja nad civilima ili ozbiljno kršenje ljudskih prava", preneo je AP.

On je istakao da je nasilje koje se dešava u Sudanu "tragedija i izdaja jasnog zahteva sudanskog naroda za civilnom vladom i tranzicijom ka demokratiji".

- Pridružujem se miroljubivom narodu Sudana i liderima širom sveta u pozivu na trajni prekid vatre između zaraćenih strana - poručio je Bajden.

U Sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snaga za brzo reagovanje (RSF).

Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera.

Do sada je u sukobima poginulo 550 ljudi, a ranjeno skoro 5.000, dok je oko 100.000 ljudi pobeglo.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne: Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu