TAJNA DOKUMENTA PODMORNICE U TOALETU PABA: Mornarica istražuje curenje tih dokumenata

P. Z. S. / sputnikglobe.com

29. 04. 2023. u 20:47

KADA neko uđe u toalet za pab posle pola litre ili dve, poslednje na šta bi on (ili ona) očekivao da će naići bila bi osetljiva dokumenta koja razotkrivaju operativne karakteristike podmornice flote na nuklearni pogon Kraljevske mornarice. Ali upravo se to dogodilo u Kambriji.

ТАЈНА ДОКУМЕНТА ПОДМОРНИЦЕ У ТОАЛЕТУ ПАБА: Морнарица истражује цурење тих докумената

Foto: Printskrin Jutjub


Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva pokrenula je istragu nakon izveštaja da je neko ko je došao da se olakša u The Furness Railway, Wetherspoon establišmentu u Barrow-in-Furness, možda napravio „curenje“ prilično ozbiljnije vrste.

Neki fajlovi sa oznakom „Službeno osetljivi“ koji se odnose na unutrašnje funkcionisanje HMS Ansona (HMS Anson), napredne podmornice „lovac-ubica“ Britanske Kraljevske mornarice na nuklearni pogon klase Astute, vredne 1,3 milijarde funti, ostavljeni su u toaletu paba.

Inače, železnička pruga Furnes, za koju se opisuje da je privukla dosta ljudi tog dana, nalazi se na samo par koraka od brodogradilišta BAE Sistems u Barrow-in-Furness, gde je podmornica predata mornarici.

Dokumenti koji su bili tako ležerno razbacani u kabini u toaletu paba navodno su bili od one vrste koju podmorničari koriste kada uče „kako da izoluju i spuste pritisak sa elemenata svog sistema“.

Portparol Kraljevske mornarice brzo je odbacio sve spekulacije da je poverljivim dokumentima pogrešno rukovano, rekavši medijima:

-Ovo su generički dokumenti o obuci koji ne sadrže poverljive informacije. Međutim, sve bezbednosne stvari shvatamo izuzetno ozbiljno i istražićemo okolnosti njihovog otkrivanja.

Naveden je jedan pomorski izvor koji je rekao da dokumenti o kojima je reč „omogućavaju podmorničarima i izvođačima da razumeju kako sistemi međusobno deluju. Oni ne opisuju kako rade, samo da postoje”.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili