POGLEDAJTE – OKLOPNI VOZ BAJKAL NA FRONTU: Ruska vojska posla je specijalizovanu kompoziciju na ratište u Ukrajini (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

29. 04. 2023. u 19:01

ZAJEDNO sa svim vojnim platformama koje su angažovane u ratu u Ukrajini, Bajkal ostaje malo u zemlji. Ali on nastavlja da radi u ratnoj zoni, kaže Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

ПОГЛЕДАЈТЕ – ОКЛОПНИ ВОЗ БАЈКАЛ НА ФРОНТУ: Руска војска посла је специјализовану композицију на ратиште у Украјини (ВИДЕО)

Foto printskrin MO Rusije


Odeljenje je objavilo video koji prikazuje rad ruskog oklopnog voza Bajkal. Rusi to nazivaju oklopna tvrđava. Voz je opremljen raznim naoružanjem kao što su dronovi, protivavionski raketni i artiljerijski sistemi i mobilna vozila u njegovim teretnim vagonima.


ŠTA BAJKAL RADI?

Video prikazuje različit rad koji Bajkal izvodi na železničkim trasama. Antiavionski raketni sistem (prema izvorima nalaze se dva / tri) nalazi se u otvorenom vagonu. Njegova funkcija je da nadgleda šta se dešava u vazduhu. Antiavnionski operator topova kaže da su imali teško vreme u vozu, uključujući i suočavanje sa neprijateljskom artiljerijskom vatrom.

Ruski vojnici stacionirani na vozu takođe se vide pomoću drona. Nema reči o tome da li imaju kamikaze dronove u vagoni, ali imaju izviđačke mini kvadokoptere. Video snimci prikazuje zaustavljanje voza i drone pokreće. Jedinica koja kontroliše dronove deluje periodično - izviđa u oblasti u kojoj se voz kreće.

Takođe, timovi iz voza su uključeni u razminiranje železničkih pruga. Video prikazuje kako se celokupni Bajkal voz zaustavio. Timovi za mine pretražuju i pronalaze eksplozivnu napravu u blizini pruge. Oni su odlučili da se ne rizikuju i da treba izvesti namernu eksploziju, ali na kontroliran način. I to je upravo ono što rade.

-Specijalni voz je naoružan potrebnim sredstvima za borbu protiv sabotaža i izviđačkih grupa neprijatelja, kao i protivavionskim puškama za uništavanje bespilotnih vazdušnih vozila, rekla je rusko ministarstvo.

 

O BAJKALU

Bajkal je učestvovao u ratu od samog početka. Zapadni mediji su prijavili već prošlog marta o učešću voza u ruskom vojnom operacijama. Prvo je primećen 9. marta 2022. godine, 25 km severno od ukrajinskog grada Melitopolj.

Prema prikupljenim raznim informacijama, voz ima dve dizel lokomotive i osam motoričkih vozova. Dva oklopna vagona su uvek pored lokomotiva. Otvoreni vagoni su odmah iza njih i opremljeni su sa dva dvocevna ZU-23 23 mm automatska topa.

Foto printskrin tviter@muntagab

Voz takođe ima putnički i komandni vagon. Svi su oklopni. Postoji ravni vagon koji se nalazi na kraju voza. Međutim, centralni deo celog sastava je skriven. Nema podataka o tome šta je tačno tamo. Može imati PVO raketni sistem dugog dometa ili anti-avionski sistem odbrane. Ne zaboravimo da Rusija ima poseban voz prilagođen za prevoz i lansiranje balističkih raketa.

Upotreba Bajkala takođe ima drugu svrhu: zaštita vojnih zaliha za rusku vojsku u regionu ratne zone. To pokazuje zabrinutost i sugeriše da bi Ukrajina još uvek mogla da napadne ove zalihe precizno duboko iza linija ruske vojske, koristeći sabotažne grupe. Kao što je to slučaj sa prikazanim kontrolisanim detonacijom eksplozije pored železnice koja je ranije pomenuta.

Bajkal nije jedini vojni oklopni voz. Krajem 2022. godine, druga “oklopna tvrđava” Amur primećena je kako provera opasne puteve i terete na putu do ratne zone u Ukrajini. Očigledno je da vreme ovih vozova još uvek nije prošlo kada se koriste u ratu 2023. godine.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)