ABRAMS X DOLAZI: Novi američki supertenk iz porodice oklopnjaka duge tradicije

P. Z. S. / 19fortyfive.com

20. 04. 2023. u 22:43

ISTOČNI ukrajinski grad Bahmut dospeo je na naslovne strane poslednjih nedelja pošto je stopa žrtava za obe strane u ratu je naglo porasla.

АБРАМС X ДОЛАЗИ: Нови амерички супертенк из породице оклопњака дуге традиције

Foto printskirn youtube General Dynamics

Kao najduža i možda najkrvavija bitka u invaziji koja je u toku, borba za Bahmut će se samo pogoršati kako meseci budu topliji.

Dok su Rusija i njeni Vagnerovi plaćenici tvrdili da su postigli određeni napredak, u poslednje vreme je dokumentovano vrlo malo stvarnih kretanja. Ukrajina se nada da će priliv glavnih borbenih tenkova (MBT) zapadne proizvodnje podstaći njene odbrambene napore. Velika Britanija je pristala da pošalje Čelindžere, Nemačka će isporučiti Leoparde, a SAD će isporučiti svoje tank Abrams.

Skoro četiri decenije, porodica tenkova Abrams časno je služila američkom oklopnom korpusu. Dok su Abrams MBT-ovi izdržali test vremena u smislu pouzdanosti i snage, njihov proizvođač Dženeral Dajnamiks Lend Sistems (General Dynamics Land Systems) se sprema da objavi svoju novu varijantu sledeće generacije - AbramsX.

 

ISTORIJA TENKOVA ABRAMS

Nazvan u čast generala Krejtona Abramsa iz vijetnamske ere, američki borbeni tenk M1 Abrams ostao je oslonac u američkom oklopnom korpusu od njegovog osnivanja kasnih 1970-ih. Krajsler Defens Chrysler Defense, trenutno General Dynamics Land Systems) dizajnirao je MBT da se suprostavi sovjetskom tenku T-62. U to vreme, program MBT-70 je bio kolaborativni i imao je za cilj stvaranje MBT-a koji bi mogao da zameni zastarele M60 Paton i zapadnonemačke tenkove Leopard 1.

Program je na kraju ukinut, ali je porodica Abrams proizašla iz njenih napora. Do 1985. proizvedeno je nešto više od 3.000 M1 Abrams, a svi su bili opremljeni licenciranom verzijom M68A1 topa 105 mm Royal Ordnance L7. Pored toga, tenk je imao Čobam oklop, što je Abrams činilo prvim MBT-om koji nosi ovaj napredni oklop.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dok su se proizvodili, tenkovi M1 Abrams su delovali zajedno sa Patonom u okviru američkog oklopnog korpusa, kao i sa drugim tenkovima Organizacije Severnoatlantskog pakta (NATO) u vežbama tokom Hladnog rata. Iako je tenk bio korak dalje od Patona, neke očigledne mane su postojale. Projekat vladinog nadzora objavio je izveštaj 1990. godine u kojem kritikuje visoku cenu Abramsa i nisku efikasnost u potrošnji goriva u poređenju sa MBT-ovima koji su mu slični. Da bi se ispravili ovi problemi, Abrams je podvrgnut manjem “fejsliftingu”. Tokom godina, nekoliko novih Abrams varijanti je dizajnirano da bi MBT bio što ažuriraniji i sofisticiraniji.


ABRAMS X: SPECIFIKACIJE I MOGUĆNOSTI

U jesen, General Dynamics Land Systems je zvanično otkrio svoju najnoviju verziju u porodici Abrams - AbramsX. U objavljenom videu, novi MBT izgleda veoma futuristički, sa veoma revidiranom kupolom opremljenom elektro-optičkim nišanima i daljinskom stanicom za oružje. Možda najznačajnije poboljšanje koje AbramsX poseduje je njegov turbinski motor koji štedi gorivo, što će navodno rezultirati stopom uštede goriva od 50 procenata, navodi “Drajve” (The Drive). Hibridni električni pogon koji će imati novi Abrams je sposoban da poboljša efikasnost potrošnje goriva, a istovremeno obezbedi veću preživljavanje posade sa nižim termičkim i akustičnim karakteristikama. U suštini, operateri tenka mogu pucati iz oružja i koristiti senzore bez odbacivanje lako uočljivih potpisa.

Dodatna unapređenja uključuju elektronsku arhitekturu sledeće generacije (NEGA), koja će „povezati sve svoje sisteme zajedno i obezbediti laku nadogradnju svog hardvera i modifikaciju njegovog softvera tako da tenk može da stari gracioznije od svojih prethodnika i da se može prilagoditi brže da bi se prilagodili promenljivoj taktičkoj stvarnosti i tehnologijama.”

AbramsX će biti manji od svog prethodnika, čineći tenk pokretljivijim od njegovih većih kolega. Iako je nova varijanta možda manja od neprijateljskih tenkova, AbramsX će i dalje imati moćno oružje, sa daljinskim upravljana stanica Konsberg RS6 koja se sastoji od koaksijalnog mitraljeza 7,62 i topa KSM914 od 30 mm.

Oživljavanje tenkovskog ratovanja u Ukrajini ponovo je izazvalo potrebu za naprednim MBT-om. Iako se Abrams bliži skoro 45 godina u službi, izgleda da velika porodica tenkova ne ide nikuda.

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna