OTKAZAN NOVI FRANCUSKO-NEMAČKI TENK? Leopard 2A7+ mogao bi da uskoči umesto oklopnjaka budućnosti (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

09. 04. 2023. u 18:45

POKRENUT 2017. godine od strane Francuske i Nemačke, projekat Main Ground Combat System (MGCS), koji predviđa razvoj novog borbenog tenka koji će biti u centru „sistema sistema“, trenutno je zaglavljen u fazi studije arhitekture SADS deo 1 skoro tri godine.

ОТКАЗАН НОВИ ФРАНЦУСКО-НЕМАЧКИ ТЕНК? Леопард 2А7+ могао би да ускочи уместо оклопњака будућности (ВИДЕО)

Foto Shutterstock


Ova blokada je uglavnom nastala zbog dolaska Rheinmetall-a u ovaj projekat kada je trebalo da ga vodi KNDS, zajedničko preduzeće koje su osnovali francuski Nexter i nemački Krauss-Maffei Wegmann. Otuda i nesuglasice oko podele zadataka između Francuske i Nemačke (koja bi trebalo da bude 50-50), kao i oko nekih tehnoloških rešenja, posebno na nivou topa za opremanje budućeg tenka.

Ovo odlaganje počinje ozbiljno da zabrinjava francusku vladu, kao što je ministar oružanih snaga, gospodin Sebastijen Lekorno, nagovestio poslanicima ove nedelje.

-I zapamtite da će vojsci biti potreban novi tenk koji će zameniti Leklerk do 2035. ili čak 2040. godine, rekao je on u saopštenju.

Na nemačkoj strani, međutim, počinje da se pojavljuje ideja da se dizajn ovog „tenka budućnosti“ konačno može odložiti ili čak napustiti. U svakom slučaju, ovo je predložila gospođa Susanne Wiegand, izvršni direktor Renk grupe (CEO of the Renk Group ), koja posebno isporučuje menjač za tenk leopard 2.

-Posle ruskog napada na Ukrajinu, mnoge evropske zemlje naručile su leopard 2 od KMV za svoje oružane snage, do te mere da trenutno nema mesta za MGCS“, rekla je Vigand za stranice poslovnog nedeljnika Wirtschaft Woche od 6. aprila. „Biće neophodno politički proceniti šta ovaj novi razvoj znači za nastavak MGCS-a“, rekla je ona.

Zaista, poslednjih meseci nekoliko evropskih zemalja je naručilo – ili je reklo da želi – leopard 2A7+, najnoviju verziju tenka koju proizvodi KMV u partnerstvu sa Rajnmetalom. To je slučaj sa Norveškom, pa čak i Češkom. I Italija bi takođe razmotrila da uzme neke. Pored toga, Bundesver će ih nabaviti i za zamenu leoparda 2A6.

Međutim, kako je nemačko Ministarstvo odbrane takođe navelo pre nego što je obavestilo relevantne proizvođače o fazi 1 SADS-a, MGCS se smatra „ključno važnim“ za industriju preko Rajne, s obzirom da su mnoge evropske zemlje nameravale da zamene svoje glavne borbene tenkove 2035/40. Prema otvorenim podacima, evropsko tržište se procenjuje na 100 milijardi evra. Međutim, rat u Ukrajini je ubrzao ovaj proces.

A to ne mora nužno imati koristi za leopard 2, pošto je Poljska odlučila da opremi svoje kopnene snage južnokorejskim (K-2PL Panther) i američkim (M1A2 abrams) tenkovima. Rumunija planira da sledi taj primer.

U svakom slučaju, gospođa Vigand je rekla da će leopard 2 „verovatno ostati omiljeni proizvod još neko vreme“. Pogotovo što je istakla da je „dostupan” i da se „može tehnički dodatno unaprediti”. Izvor upoznat sa nemačkim industrijalcem rekao je za Wirtschaft Woche da će „čak i uz poboljšanja odbrambenih sistema i digitalnih mreža, i dalje biti mnogo jeftiniji po jedinici od novorazvijenog tenka“.

Štaviše, dizajn francusko-nemačkog tenka „budućnosti“ stoga više ne bi bio prioritet za proizvođače preko Rajne. I to bi verovatno objasnilo Rajnmetalov razvoj KF-51 Panther, kojim je predosetio nadolazeći udar. Kao i kod KNDS-ovog E-BMT-a.

Međutim, potrebno je razlikovati tenk od projekta MGCS, jer ima za cilj umrežavanje različitih sistema naoružanja, poput zemaljskih robota ili čak dronova. Tenk je samo figura u većem programu.

-Stvari kao što su autonomna vozila za pratnju i, pre svega, kompjuterske aplikacije u vezi sa korišćenjem oblaka i veštačke inteligencije su najodlučnije, objasnio je vodeći analitičar nemačkog ekonomskog nedeljnika. I „moraće da se razviju u svakom slučaju, bilo za leopard-2 ili njegovog naslednika“, navodi se u analizi.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!