"POJEDINOSTI SU VIŠE NEGO ŠOKANTNE": Berbokova nije oduševljena nakon posete Kini

Tanjug

19. 04. 2023. u 16:40

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas je izjavila da su pojedinosti njenog nedavnog putovanja u Kinu bile ''više nego šokantne'' i navela da Peking sve više postaje sistemski rival, više nego trgovinski partner i konkurent.

ПОЈЕДИНОСТИ СУ ВИШЕ НЕГО ШОКАНТНЕ: Бербокова није одушевљена након посете Кини

Foto: Tanjug

Berbok nije iznela detalje, ali njena primedba usledila je nakon što je rekla da Kina postaje sve represivnija iznutra i sve agresivnija spolja, naveo je Rojters.

Ove primedbe usledile su posle prošlonedeljne posete Berbokove Pekingu, gde je upozorila da bi bilo kakav pokušaj Kine da kontroliše Tajvan bio neprihvatljiv, prenosi agencija.

Berbok je kazala da Kina želi da sledi svoja pravila na račun međunarodnog poretka, na šta je Peking odgovorio, tražeći od Nemačke da podrži ''ponovno ujedinjenje'' sa Tajvanom, da Kina i Nemačka nisu protivnici već partneri.

Šefica nemačke diplomatije je istakla da Kina ima odgovornost da radi na miru u svetu, posebno tako što će koristiti svoj uticaj na Rusiju u kontekstu rata u Ukrajini.

Ona je pozdravila obećanje Pekinga da neće isporučivati oružje Rusiji, uključujući i robu dvostruke namene, ali je dodala da će Berlin posmatrati kako će to obećanje funkcionisati u praksi.

Rojters navodi da, odstupajući od politike bivše kancelarke Angele Merkel, vlada Olafa Šolca razvija novu strategiju u odnosima sa Kinom za smanjenje zavisnosti od azijske ekonomske supersile, vitalnog izvoznog tržišta za nemačku robu.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave