NEMCI PROTIV GAŠENJA NUKLEARKI: Strahuju od nestašice i skoka cena energenata

I. Stanojević

18. 04. 2023. u 20:57

VIŠE od polovine Nemaca smatra da je ukidanje nuklearnog oružja u Nemačkoj pogrešno, rezultat je ankete "Dojčlandtrenda". Uprkos tome, ova, najjača evropska ekonomija, minulog vikenda je ugasila poslednje svoje tri nuklearne elektrane.

НЕМЦИ ПРОТИВ ГАШЕЊА НУКЛЕАРКИ: Страхују од несташице и скока цена енергената

Foto PKS

Bezmalo 60 odsto anketiranih izjavilo je "Dojčlandtrendu" da misle da je odluka pogrešna. Samo trećina, opisala je ovaj korak kao ispravan i pozitivan.

Starost i partijska pripadnost igraju presudnu ulogu. Tako, prema informacijama dobijenim sondažom javnog mnjenja, odobrenje za ukidanje nuklearne energije postoji samo u starosnoj grupi od 18 do 34 godine, gde je polovina "Za", a 39 odsto "protiv". U srednjoj i starijoj starosnoj grupi preovladalo je odbacivanje.

Među pristalicama partija većina je bila za napuštanje Zelenih (82 odsto) i Socijaldemokratske stranke Nemačke, (56 odsto). Pristalice Demohrišćanske Unije (81 odsto) i AfD (81 odsto), veoma jasno su protiv toga. U slučaju Liberalne stranke, 65 odsto smatra da je gašenje nuklearnih elektrana pogrešno.

Većina anketiranih zabrinuta je da će zaokret ka energiji koja je prihvatljivija za klimu biti praćen daljim povećanjem cena. Dva od tri učesnika u anketi imaju veoma veliku (26 odsto) ili veliku zabrinutost (40 odsto) zbog povećanja cena energije. Samo trećina se brine malo(25 odsto), ili uopšte ne brine (sedam odsto).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)