NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU: SAD počinju obuku lokalnih trupa na Tajvanu

Novosti Onlajn

19. 04. 2023. u 11:53

OKO 200 američkih vojnih savetnika raspoređeno je na Tajvan, navodno da obučavaju lokalne trupe u slučaju da dođe do eventualnog sukoba sa Kinom, prenosi Radio slobodna Azija (RFA).

НИШТА НЕ ПРЕПУШТАЈУ СЛУЧАЈУ: САД почињу обуку локалних трупа на Тајвану

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Američki savetnici primećeni su još krajem marta u bazi u okrugu Gangšan u Kaosjungu, prema izveštajima lokalnih medija. Savetnici su "prvenstveno raspoređeni u kampove za obuku i rezervne brigade" sa ciljem da tajvanskoj vojsci pruže praktične savete i obuku, citira zvanična Centralna novinska agencija (CNA) neimenovane izvore u oružanim snagama.

Međutim, Vendel Minik, urednik vojnog bloga "Naoružana Kina" sa sedištem u Tajpeju, rekao je za RFA da su timovi poslati na Tajvana radi posmatranja i procene, a ne obuke trupa.

Planovi Pentagona da rasporedi vojne savetnike na Tajvan prvi put su otkriveni u februaru. Podrazumeva se da su oni bili unapred dogovoreni i da nisu povezani sa najnovijim dešavanjima u Tajvanskom moreuzu, kao što su nedavne vojne vežbe Kine.

Tajvan takođe planira da pošalje kombinovani bataljon u Sjedinjene Države na obuku u drugoj polovini ove godine, saopšteno je ranije.

- Tajvanskoj vojsci je potrebno što je moguće više direktnog izlaganja drugim vojskama jer je bila izolovana više od 40 godina, a razvoj njenih sposobnosti je zbog toga opao - rekao je Grant Njušam, bivši pukovnik američkih marinaca za Radio slobodna Azija.

Prema njegovom mišljenju, obe vojske treba da rade na zajedničkom planiranju operacije "za buduće nepredviđene situacije".

Peking smatra Tajvan svojom provincijom i najavio je da će ga ujediniti sa kopnom, silom ako bude potrebno, navodi RFA.

U međuvremenu, nekoliko vlada država jugoistočne Azije navodno radi na svojim planovima u slučaju eventualne eskalacije tenzija na Tajvanu, navodi RFA.

Indonezija radi na hitnom planu za evakuaciju 350.000 indonežanskih državljana sa Tajvana ako izbije sukob, preneli su lokalni mediji. Filipini su takođe potvrdili da imaju plan evakuacije za 150.000 Filipinaca koji trenutno žive na Tajvanu. Na Tajvanu živi oko 200.000 radnika migranata iz Vijetnama i više od 60.000 iz Tajlanda. Do sada vijetnamske i tajlandske vlade nisu objavile nikakve planove za vanredne situacije za svoje građane.

BONUS VIDEO: UPOZORAVAJUĆI MANEVRI - Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis