VELIKA PROMENA U BAHMUTU: Ruska vojska se pridružila Vagnerovcima - Da li je Prigožin ponovo dobio Putinovu naklonost?

Novosti onlajn

18. 04. 2023. u 19:11

ŠEF ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin ponovo je dobio naklonost Vladimira Putina, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У БАХМУТУ: Руска војска се придружила Вагнеровцима - Да ли је Пригожин поново добио Путинову наклоност?

Foto Tanjug/AP

Poslednjih meseci Prigožin je optužio zvaničnike Kremlja da uskraćuju njegovim borcima municiju i javno se svađao s generalima. Ali, sada se naizgled, kako piše ISW, njihovi odnosi popravljaju, verovatno "kao rezultat nesposobnosti ruske konvencionalne vojske da izvrši zadatke koje joj je Putin postavio tokom zimske ofanzive".

- Čini se da Vagnerove snage dobijaju pojačanje, municiju i političko priznanje - što je oštro odstupanje od prethodnih napora Kremlja - primećuje ISW.

Američki tink-tank u svojoj proceni takođe navodi da su izvori povezani sa Vagnerom objavili da plaćenička grupa obučava do tri motorizirane streljačke brigade kako bi pojačala svoje bokove u Bahmutu, prenosi Index.hr.

"Žele bližu saradnju sa Vagnerom da okončaju zauzimanje Bahmuta"

Izgleda da ruska vojna komanda sve više prebacuje odgovornost za ofanzivne operacije u Ukrajini na ruske vazdušno-desantne snage (VDV), navodi ISW u svom novom izveštaju.

Američki "Tink-tank" izneo je tu tvrdnju na temelju izveštaja da se komandant VDV general-potpukovnik Mihail Teplinski vratio na glavnu, ali neodređenu ulogu u Ukrajini nakon što ga je rusko Ministarstvo odbrane navodno otpustilo u januaru nakon spora sa načelnikom ruskog štaba Valerijem Gerasimovim.

FOTO: Tanjug/AP

Njegovo imenovanje dalje sugeriše da rusko ministarstvo odbrane želi da bliže sarađuje sa Vagnerom kako bi se završilo zauzimanje Bahmuta, piše ISV. Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin podržao je Teplinskog u vreme njegovog razrešenja u januaru, prenosi Index.hr.

- Rusko ministarstvo odbrane i Prigožin su 11. aprila javno priznali da su elementi VDV angažovani u oblasti Bahmuta i da drže Vagnerove bokove severno i južno od Bahmuta, dok je Vagner vodio glavnu ofanzivu u samom gradu - navodi se.

ISW je nedavno uočio da elementi 106. VDV divizije deluju u području Bahmuta. Prigožin je takođe smanjio eksplicitne retoričke napade na Ministarstvo odbrane poslednjih dana.

Ruski vojni blogeri izvestili su da Vagnerove snage koriste tenkove T-90 unutar Bahmuta, što sugeriše da je rusko vodstvo Vagneru dodelilo modernija sredstva u njihovim naporima da zauzmu grad. Ponovno imenovanje Teplinskog stoga je verovatno i pokušaj ruskog Ministarstva odbrane da se bolje postavi za saradnju sa Vagnerom kako bi dovršili zadatak zauzimanja Bahmuta.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri