IZGORELA PRE SEDAM GODINA: Prva vaskršnja služba u obnovljenoj crkvi Svetog Save u NJujorku (FOTO)

Tanjug

17. 04. 2023. u 00:42

U SABORNOJ crkvi Svetog Save na Menhetnu danas je služena vaskršnja sveta liturgija, prva od velikog požara koji je u maju 2016. godine potpuno uništio tu srpsku svetinju od istorijskog značaja i za SPC i za grad Njujork.

ИЗГОРЕЛА ПРЕ СЕДАМ ГОДИНА: Прва васкршња служба у обновљеној цркви Светог Саве у Њујорку (ФОТО)

Foto: Tanjug

- Ovogodišnji Vaskrs za Srbe u Njujorku posebno je radostan jer su dočekali da prisustvuju prvoj uskršnjoj službi posle sedam godina od tragičnog požara u kom je crkva izgorela na Vaskrs 2016. godine - rekao je nakon službe za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević, starešina tog Sabornog hrama.

Zahvaljujući zalaganju i trudu patrijarha Porfirija i Upravnog odbora Sabornog hrama verni narod je uspeo da se vrati u svoju svetinju čvrsto rešen da ga sa njegovom svetošću ubrzo i u potpunosti obnovi, naveo je otac Živojin koji je načalstvovao službom dok je sasluživao paroh Milan Dragović.

Otac Živojin danas je na Vaskrs u 8.00 prvo služio jutrenje, a potom i svetu liturgiju u 10.00, dok je večernje bogosluženje bilo u 18.00. Posle službe organizovano je deljenje uskršnjih jaja i posluženje.

Foto: Tanjug

Horom je dirigovao Miloš Raičković a radosnoj atmosferi doprinela su deca folklornog ansambla Opančići koja su pesmom učestvovala na bogosluženju. Bogosluženja povodom vaskrsa, održana su i na Veliki petak - jutrenje, statije i ophod kao i na Veliku subotu kada je služena sveta liturgija, a biće i na Svetli ponedeljak i Svetli utorak.

Crkva je od njujorškog departmana za gradnju dobila dozvolu da istovremeno u hram može da primi najviše 500 parohijana.

Crkva Svetog Save u Njujorku, izgorela je na Vaskrs 1. maja 2016. godine, a nakon višegodišnjih nastojanja i radova na obnovi te srpske svetinje u srcu Menhetna u februaru je dobijena prva dozvola za bogosluženja.

Njihov raspored parohijani dobijaju mesečno. Prvu, dugo išcekivanu liturgiju služio je patrijarh Porfirije i bila je je to kurna njegove dvonedeljne posete SAD, započete na Savindan.

Patriharh je tada, obraćajući se okupljenom narodu i upravi Crkveno-školske opštine Svetog Save u Njujorku, naveo da je hram i dalje u obnovi i da će mnogo vremena biti potrebno da bude onakav kakav je bio, ali da će bogosluženja uz dozvolu Grada Njujorka, biti nastavljena.

Foto: Tanjug

Prva dozvola dopustila je da u crkvi istovremeno budu 202 člana parohije. Do tada su liturgije služene u grčkoj i ruskoj crkvi, podsetio je otac Živojin koji im je kako kaže zahvalan na podršci i pomoći u proteklih sedam godina jer su u vreme kada je njujorkša parohija ostala bez svoje svetinje ustupile svoj bogoslužbeni prostor za službe srpskoj zajednici.

S obzirom na stanje u kojem je bio hram, uništen u vatrenoj stihiji na Vaskrs te 2016. godine napravljen je progres - zdanje je obnovljeno spolja i stavljeno pod krov kako ne bi propadalo. Crkva Svetog Save od istorijskog je značaja je i za grad Njujork. Sazidana je u gotskom stilu. Njena izgradnja počela je 1850. godine.

Otkupljena je od Anglikanske crkve 1943. za oko 30.000 dolara. Bio je to tada veliki novac koji je srpska zajednica isplaćivala na rate. Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka je srpskoj svetinji dodelio u maju 2020. nagradu "Luis G. Mozes".

Nagrada, koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika, dodeljena je, kako je navedeno, "katedrali Svetog Save za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija".

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić nedavno je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava - svojih srpskih pravoslavnih hramova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri