ZBOG NASILNIH NEMIRA U KONGRESU: Jedan od napadača osuđen na sedam i po godina zatvora

Tanjug

15. 04. 2023. u 18:19

PATRIK Mekohi, jedan od učesnika nasilnih nemira u američkom Kongresu januara 2021, osuđen je na sedam i po godina zatvora i dve godine nadzora po izlasku na slobodu.

ЗБОГ НАСИЛНИХ НЕМИРА У КОНГРЕСУ: Један од нападача осуђен на седам и по година затвора

Američki kongres, Foto AP

Mekohi, za koga su tužioci tražili zatvorsku kaznu od 15 godina, osuđen je po optužbi da je ukradenim policijskim štitom udario policajca koji se nalazio u dovratku zdanja Kongresa.

U obrazloženju presude, okružni sudija Trevor Mekfaden ukazao je da je Mekohi bio primer opasnosti i užasa nereda počinjenih 6. januara 2021, prenosi Glas Amerike.

- Počinili ste neke od najtežih krivičih dela tog mračnog dana - rekao je sudija osuđenom Mekohiju. Osuđeni, čije je prebivalište u Ridžvelu, u državi Konetikat, izrazio je žaljenje što se pridružio masi pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su nasilno upali u zdanje Kapitola.

- Žao mi je što sam se tog dana ponašao kao životinja, a ne kao građanin - rekao je osuđeni Mekohi. Osuđen je po devet tačaka optužnice, uključujući krivično delo napada. U tom procesu za napad na Kapitol bilo je optuženo ukupno devet osoba.

Izgrednici su u sukobu sa policijom nastojali da preuzmu kontrolu nad jednim od ulaza u zgradu Kongresa. Tu se Mekohi sukobio sa policajcem Danijelom Hodžisom koga je štitom pritiskao uz metalni dovratak.

- Svakog dana razmišljam o užasima 6. januara. Ne mislim da će se to uskoro promeniti. Mekohi je bio jedan od onih koji su predvodili napad - rekao je policajac Hodžis.

Ranije tokom godine osuđena su četvorica Mekohijevih saučesnika i to na zatvorske kazne u rasponu od četrnaest meseci do pet godina. Više od 1.000 ljudi optuženo je za federalna krivična dela u vezi sa neredima 6. januara 2021.

Njih više od 600 priznalo je krivicu ili je osuđeno u sudskim procesima. Od te brojke 450 izgrednika osuđeno je na zatvorske kazne u rasponu od sedam dana do deset godina.

Neredi su se dogodili nakon protesta u centru Vašingtona pod nazivom “Sprečimo krađu”, povodom netačnih tvrdnji bivšeg predsednika Donalda Trampa da je izbore 2020. izgubio zbog neregularnosti, navodi Glas Amerike.

U nasilju i neredima, koje je deo njegovih pristalica izazvao pred Kongresom tokom potvrde pobede demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, poginulo je pet osoba. Materijalna šteta na zdanju Kongresa je jula 2022. procenjena na više od 2,7 miliona dolara.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO: U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna