RUSKA OFANZIVA NA BAHMUT NE POPUŠTA: Britanci o odlučujućoj borbi - Vagner i VDV sve bolje sarađuju

Novosti online

14. 04. 2023. u 13:23

RUSIJA je pojačala ofanzivu na Bahmut u Donjeckoj oblasti pošto su ruska armija i grupa Vagner unapredile saradnju, izvestilo je 14. aprila Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

РУСКА ОФАНЗИВА НА БАХМУТ НЕ ПОПУШТА: Британци о одлучујућој борби - Вагнер и ВДВ све боље сарађују

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajinci i dalje drže zapadne delove grada, ali su bili pod posebno intenzivnom ruskom artiljerijskom vatrom u proteklih 48 sati, navodi britansko ministarstvo.

Jurišne grupe Vagnera navodno nastavljaju da vode glavnu ofanzivu kroz centar Bahmuta, dok su ruske vazdušno-desantne trupe pojačale neke Vagnerove jedinice na severnom i južnom krilu operacije.

- Ukrajinske snage se suočavaju sa značajnim problemima sa snabdevanjem, ali su se uredno povukle sa pozicija koje su bile prinuđene da ustupe - zaključuje se u izveštaju.

Ruska grupa Vagner pomaže ruskoj vojsci u pokušaju da zauzme grad Bahmut na istoku Ukrajine u poslednjih devet meseci, dok Moskva pokušava da konsoliduje položaje u celoj Donjeckoj oblasti.

Sergej Čerevati, portparol Istočne operativne komande ukrajinske vojske, rekao je 11. aprila da će Vagnerovci koji se bore u Bahmutu trajati još samo dva meseca ako njihova taktika ostane nepromenjena. On je priznao da je prognoza subjektivna, iako zasnovana na navodnim visokim stopama žrtava Vagnerovih trupa.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar napisala je 16. februara da grupa Vagner, koju podržava Kremlj, i ruske proksi jedinice aktivne u istočnoj Ukrajini gube do 80% nekih jurišnih jedinica.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri