RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Avdejevke, žestoke borbe u Bahmutu; Zelenski - Naše akcije će biti moćne (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 04. 2023. u 07:18 >> 01:26

RAT u Ukrajini ušao je u 414. dan. Ukrajinska vojska je odbacila tvrdnje Rusije da su ruske trupe zauzele više od 80 odsto grada Bahmuta. Američki obaveštajci kažu da su mirovni pregovori oko Ukrajine ove godine malo verovatni, piše Vašington post.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Авдејевке, жестоке борбе у Бахмуту; Зеленски - Наше акције ће бити моћне (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Ruske snage napreduju kod Avdejevke, žestoke borbe u Bahmutu (MAPA)


Kurski region

VSU je ponovo pucao na selo Krasnooktjabrski u okrugu Gluškovski, oštetivši stambenu zgradu. Žrtava nije bilo.


Smer Starobeljsk

Na ovom sektoru fronta nema značajnijih promena – pozicione borbe i artiljerijski dueli vode se duž linije dodira.

Ukrajinske formacije ispalile su tri projektila HIMARS na Svatovo, uništivši nekoliko pomoćnih i upravnih zgrada na teritoriji gradske bolnice.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Borci PMC "Vagner", očistivši naselje Aleje ruža u Bahmutu, izašli su na ulice Oborona i Krajnaja.

Borbe se vode u centru grada u zoni elevatora i železničke stanice. Na jugu se nastavljaju borbe kod autobuske stanice i hotela Tranzit.

U južnom delu grada, Oružane snage Ukrajine i dalje drže položaje u visokim zgradama u blizini ulica Čajkovskog i Korsunskog.

 

Foto: AP/Libkos


Donjecki pravac

Severno od Avdejevke, ruski vojnici se bore kod Novobahmutovke, proširujući svoju zonu kontrole ka Novokalinovu.

Na Marjinku se nastavljaju pozicione borbe u centralnom delu grada.

Ukrajinske formacije ponovo su pucale na aglomeraciju Donjeck: pogođeni su glavni grad DNR Pantelejmonovka i Vladimirovka, jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno.


Zaporoški pravac

U Melitopolju se aktivirao PVO sistem: dron VSU je presretnut iznad grada. Prethodno nije bilo žrtava i razaranja.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Južni front Hersonski pravac

Na desnoj obali Dnjepra, ruske snage su napale identifikovane tačke VSU u Kazatskom, Antonovki i Hersonu. Vođene vazdušne bombe se takođe koriste za pogađanje ciljeva, kao što su skladišta municije i oprema.

Ukrajinske formacije su kao odgovor pucale na civilnu infrastrukturu Kahovke, Tavriska i Gornostajevke. U Novoj Kahovki je jedan civil poginuo od granatiranja škole.


POLITIČKI DOGAĐAJI

Načelnik Zajedničkog štaba francuskih oružanih snaga general Tjeri Burkar doputovao je u Ukrajinu da se sastane sa Zalužnijm. Ukrajinski general je zatražio prenošenje municije, sistema PVO i novih aviona za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

 

Nulandova obećava Kijevu imovinu Rusa

Vašington planira da razvije praksu transfera kapitala zaplenjenog od ruskih biznismena za potrebe Kijeva, a takođe učestvuje u razgovoru o sudbini zamrznute imovine Banke Rusije, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland na američko-ukrajinskom partnerski forum.

 

Zelenski se obratio posle sastanka STAVKE

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se građanima zemlje, nakon sastanka vojnog kabineta - poseban format sastanka uz učešće sektora odbrane, komandanata, obaveštajnih službi i ključnih zaposlenih u kabinetu predsednika Ukrajine.

 

FOTO: AP/Tanjug

Osumnjičeni organiozator atentata na ruskog novinara navodno radio za SBU

Državljanin Ukrajine Jurij Denisov, koga FSB sumnjiči da je organizovao teroristički napad na ratnog reportera Vladlena Tatarskog, radio je u Službi bezbednosti Ukrajine, rekao je njegov poznanik za Sputnjik.

Foto: Printscreen/Telegram

Ubijeni vojni reporter i bloger Maksim Fomin/Vladlen Tatarski

-Radio je za SBU“, rekao je agenciji stanovnik grada Snježno.

Na pitanje da li je to bila tajna za komšije, sagovornik agencije je odgovorio odrečno.


Vagner i Ria FAN na crnoj listi EU

Evropska unija je proširila svoju crnu listu za Rusiju, dodajući na nju dva pravna lica - grupu "Vagner" i Federalnu novinsku agenciju (RIA FAN), objavio je službeni glasnik EU.

-Savet smatra da na spisak fizičkih i pravnih lica, organizacija i organa na koje se primenjuju restriktivne mere treba dodati dva pravna lica, navodi se u tekstu.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

 

Privedeni ukrajinski diverzanti

Ukrajinski diverzanti uhapšeni su u Melitopolju, napisao je na svom telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

-U pitanju su tri muškarca, starosti 49, 30 i 26 godina. Svi su umešani u terorističke napade u regionu i članovi su diverzantsko-izviđačke grupe Ukrajine, objasnio je on.

Uhapšeni su digli u vazduh prugu, a pripremali su i pokušaje atentata na radnike železničke stanice i službenike administracije.
 

 

MO Rusije: Uništeno skladište municije VSU (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi je uništilo ukrajinsko skladište municije na video materijalu koji je prikazalo.

Prema Ministarstvu - visok precizni pogodak skladišta municije pokrenut je na osnovu koordinata koje pružaju UAV operateri. Precizni udarac navodno je izazvao detonaciju sačuvanih granata i MLRS projektila.

 

 

Nemačka vlada će dozvoliti Poljskoj da isporuči Ukrajini borbene avione iz Istočne Nemačke

Nemačka vlada će dozvoliti Poljskoj da isporuči Ukrajini borbene avione, sovjetske proizvodnje koje je Varšava dobila iz zaliha bivše Istočne nemačke (DDR), objavio je list Suddeutsche Zeitung.

List je pojasnio da će, prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji se sada nalazi u Maliju, odluka "biti doneta danas".

Ranije je postalo poznato da su poljske vlasti zvanično zatražile od nemačke vlade da odobri isporuku borbenih aviona MiG-29 Ukrajini.

Generalštab Ukrajine: Najžešće borbe nastavljaju se u oblasti Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju u oblasti Bahmuta, gde Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad gradom i granatiraju pojedina naselja.

Ruske trupe vode ofanzivne operacije na četiri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Unian.

Ruske snage su tokom proteklog dana izvele više od 45 napada na ta četiri pravca, navodi ukrajinski generalštab. 

Rusi termitnim raketama zasuli ukrajinske položaje

Ruske oružane snage su uz pomoć termitnih raketa pogodile vatreni položaj ukrajinske vojske u pravcu Donjecka.

 

Termitne rakete čini zapaljiva smesa koja pri eksploziji dostiže temperaturu do 2700 stepeni.

Ovo oružje je upareno sa višecevnim raketnim sistemom Grad.

Odbrana Darije Trepove uložila žalbu na pritvor

Advokatski tim Darije Trepove optužene za teroristički napad na kafić u Sankt Peterburgu u kojem je poginuo vojni izveštač i bloger Vladlen Tatarski, uložio je žalbu na njeno pritvaranje, saopšteno je danas iz suda u Moskvi.

Foto Tanjug/AP

- Sud je primio pritužbu advokata Darije Trepove na određivanje pritvora kao preventivne mere za osumnjičenu - rekla je portparolka suda, prenosi TASS.

Sud u Moskvi odredio je 4. aprila pritvor za Trepovu do 2. juna.

SAD i Letonija priznale vojno prisustvo u Ukrajini

Nakon što su u američkim obaveštajnim dokumentima procurili podaci da je više od 90 pripadnika NATO-a raspoređeno u Ukrajini, američki i letonski zvaničnici su priznali malo vojno prisustvo u zemlji, ali ne u borbenoj ulozi.

Kako je rekao Džon Kirbi, portparol Saveta bezbednosti SAD, postoji malo vojno prisustvo SAD. U pitanju su vojnici stacionirani u američkoj ambasadi sa atašeima odbrane koji nadgledaju isporuku oružja i druge podrške Ukrajini.

Letonsko ministarstvo odbrane je takođe potvrdilo da je njeno vojno osoblje u Ukrajini, ali samo da obavlja funkcije poput čuvanja ambasade Letonije ili pošiljki tereta.

Dejstvo ruskog minobacača "Vasilek"

Finci neće slati borbene avione u Ukrajinu

Finske "Ile njuz" javile su juče da je diskusija o transferu borbenih aviona F/A-18 Hornet u inostranstvo "trenutno nebitna".

Ministar odbrane zemlje Anti Kaikonen rekao je da će lovce koristiti Oružane snage Finske u narednih nekoliko godina, nakon čega će biti završen njihov radni vek od oko tri decenije.

On je rekao da ovo nije pravo vreme za razgovor o mogućem transferu aviona u Ukrajinu, dodajući da je odgovor Finske prosle nedelje prenet Kijevu.

Ukrajina je podnela zahtev za trilateralne pregovore između Kijeva, Vašingtona i Helsinkija kako bi se razgovaralo o transferu borbenih aviona F/A-18 Hornet iz Finske, prema izvorima koje je 23. marta citirao "Helsingin Sanomat".

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!