ISTRAGA O HANTERU ZASENILA BAJDENA: Predsednik SAD u poseti Severnoj Irskoj sa sinom koga gone tužioci u Americi

A.Vojinović

13. 04. 2023. u 07:00

Na 25. godišnjicu od potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je okončano 30 godina sukoba u Severnoj Irskoj, uverenje da nema povratka nasilju koje je izgovorio specijalni gost, američki predsednik Džozef Bajden, poreklom Irac, dočekane su na ostrvu sa ushićenjem. Ali, Bajdenovim sunarodnicima u domovini, Americi, više je zapalo za oko da je predsednik u posetu poveo, ne samo sestru Valeri, već i sina Hantera, koji je pod istragom u SAD.

ИСТРАГА О ХАНТЕРУ ЗАСЕНИЛА БАЈДЕНА: Председник САД у посети Северној Ирској са сином кога гоне тужиоци у Америци

Tanjug

Bela kuća je brzo saopštila da su članovi predsednikove porodice sami snosili troškove četvorodnevne posete zemlji predaka. Ali, Amerikanci, posebno iz republikanskih redova, digli su glas zbog putovanja Hantera koga u SAD već dugo "češljaju" zbog niza sumnjivih poslova.

Američka administracija 1998. godine je odigrala ulogu u uspostavljanju mira u Severnoj Irskoj, pa je Bajden podvukao da je očuvanje mirovnog sporazuma prioritet i za demokrate i republikance, "što je retkost u savremenoj američkoj politici". Naglasio je, pritom, da će sporazum između Velike Britanije i Evropske unije o postbregzit trgovinskim pravilima dovesti do značajnih ulaganja u Severnu Irsku.

- Postoji brojne velike američke korporacije koje žele da dođu ovde, žele da investiraju - nagovestio je Bajden.

Prisustvo Bajdenovog sina Hantera na putu, dok je pod velikom istragom kod kuće, međutim, zasenilo je poruke šefa Bele kuće. Američko tužilaštvo u Delaveru, podsećaju mediji u SAD, pokrenulo je krivičnu istragu o Hanterovim finansijama zbog potencijalne poreske prevare. Reč je o, kako podseća "Njujork post", istrazi koja bi mogla da razotkrije druga krivična dela - pranje novca, laganje o Hanterovoj upotrebi droge na federalnom obrascu za kupovinu pištolja i ilegalno strano lobiranje.

Osim toga, republikanci u Predstavničkom domu Kongresa takođe istražuju Bajdenovog naslednika, ali i njegovog ujaka Džejmsa Bajdena zbog njihovog konsultantskog rada u inostranstvu, dok je Džo Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Pod lupom su bili i poslovi koji je Hanter u to vreme imao na Istoku sa inostranim partnerima. Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Džejms Komer je prošle nedelje sugerisao da bi lokalni tužioci takođe mogli da podnesu krivične prijave protiv Bajdena i njegovog sina zbog toga.

POSLOVNI PARTNERI

Aktuelni predsednik SAD je tokom kampanje 2020. godine rekao da nema saznanja o prekookeanskim poslovima svoga sina, iako se, kako prenosi "Njujork post", sastao sa Hanterovim saradnicima iz Kine, Meksika, Kazahstana, Rusije i Ukrajine. Bajden se kao potpredsednik, precizira se, sastao sa najmanje 14 Hanterovih poslovnih partnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori