"ČEŠLJALI" FIRMU KRALJA ČARLSA: Zelena kompanija koju je pokrenuo naslednik kraljice Elizabete bila pod istragom

A. V. V.

13. 04. 2023. u 08:00

DOK se Velika Britanija priprema za ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg 6. maja, kraljevsku porodicu pogodio je novi skandal. Naime, zelena kompanija "JV Energen" koju je pokrenuo kralj Čarls 2012. godine bila je pod istragom zbog curenja više od 1.000 tona otrovnih gasova, otkriva "Gardijan"! Incident se dogodio 2020. godine, a u atmosferu su se tada ispuštale toksične materije 38 dana.

ЧЕШЉАЛИ ФИРМУ КРАЉА ЧАРЛСА: Зелена компанија коју је покренуо наследник краљице Елизабете била под истрагом

Foto: Ben Stansall/Pool Photo via AP

Ova kompanija od useva pravi gas i električnu energiju, koja se koristi u lokalnom području, kao i za pravljenje đubriva koje koriste lokalni farmeri. Nalazi se na imanju blizu Dorčestera koje je u većinskom vlasništu vojvodstva Kornvol, a koristi se za prikupljanje prihoda za naslednika britanskog trona. Kako navodi britanski list, trenutno ga poseduje Čarlsov sin, princ Vilijam, odnosno, vojvoda od Kornvola, koje mu po tituli pripada. Međutim, sve dok zvanično ne postane kralj, Vilijam nema kontrolu nad kompanijom, već je ona u Čarlsovim "rukama".

Iako je curenje otrovnih gasova opasno i ptetno, tako ne misle svi. U saopštenju vojvodstva koje je preneo Gardijan, navodi se "da je negativan efekat emisije povezane sa curenjem gasa, iako žale, bio je nebitan u odnosu na pozitivan efekat koji se dobija obezbeđivanjem obnovljive energije".

Nadležne inspekcije su sprovele istragu ovim povodom i naložile kompaniji da poboljša zdravstvene i bezbedonosne mere u skladu sa zakonskim propisima. Inspektori su u decembru 2020. godine pronašli da je ova firma nije uspela da zaštiti svoje zaposlene jer nije uradila procenu rizika od požara, eksplozije i curenja toksičnih materija. Istraga je zaključena u avgustu prošle godine.

Ovo nije bio jedini incident koji se dogodio u ovoj kompaniji. zbog toga je, kako piše "Gardijan", reagovala Agencija za životnu sredinu, koja je, takođe, izdala nekoliko upozorenja i naredbe za poboljšanje poslovanja.

Prihod koji vojvodstvo Kornvol dobija od firme nije mali. Samo prošle godine imali su profit od skoro četiri miliona funti. Međutim, Bakingemska palata je insistirala da su ovakvi podaci - privatni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)